Rakott káposzta

Rakott káposzta

Kolozsvári rakott káposztának indult, de az élet, illetve a hűtőszekrény tartalma egy kicsit átírta 🙂 Így utólag nem bánom, mert nagyon finom lett, ez is csak azt bizonyítja, bátran kell kísérletezni, jó alapanyagból rosszat nem tudunk főzni!

Elhatároztam, hogy kolozsvári rakott káposzta lesz az ebéd, rég ettünk, de szeretjük, mint általában a káposztás ételeket. Jó háziasszony módjára végig gondoltam, hogy tulajdonképpen minden van itthon, csak a savanyú káposztát kell megvennem hozzá, így a kötelező piacozásom alkalmával azt is beszereztem.
Aztán mikor már itthon voltam újra (no, ez már nem a profi hozzáállás 🙂 ), elvonultam a fagyasztóból kivarázsolni a többi hozzávalót.
Én nem tudom ki hogy van vele, de a fagyasztó láda nekem a mumusom. Szinte soha nem találom meg benne amit keresek, az is igaz, hogy cserébe mindig találok valamilyen elbújt kincset! Így jártam most is, a darált sertés hús vagy profi módon bújócskázik, vagy ténylegesen elfogyott, így darált pulyka került az olvasztóba, ehhez viszont valahogy nem akarózott nekem kolbászt tenni, főleg amikor előkerült egy csomag házi füstölt sonka…

Fentiek alapján a következő módon alakult a hozzávaló lista:

1 kg szálas savanyú káposzta, 1/2 kg darált pulykacomb, 30 dkg apróra vágott főtt, füstölt sonka, 2 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 bögre rizs, 1 kis doboz kefír, 1 nagy doboz tejföl, 5 dkg zsír, piros paprika, só, bors, csombor, házi vegeta, a tetejére 4 szelet bacon, 1 db zöld hegyes paprika.

Természetesen ez az étel akkor a legfinomabb, ha cseréptálban sül, én egyébként is odavagyok a cserép sütő, főző edényekért, nagyon szívesen használom akár mázas, akár hagyományos. Így a nagy hozzávaló vadászat után a következő lépés a Pataki tál beáztatása volt, ezeket én este szoktam előkészíteni, így másnapra minden a kezem ügyében van, csak alkotni kell.

A hagymát, fokhagymát apróra vágva megdinsztelem, aztán ráteszem a darált húst, sózom, borsozom, fűszerezem és az átpirítása után fedő alatt készre párolom, majd a fedőt levéve átforgatom a piros paprikával. A rizst közben szintén megfőzöm. A kefírt, és a tejfölt alaposan összekeverem, majd 2 evőkanál házi vegetával ízesítem.
Ezután rétegesen a pataki tálba rendezem a hozzávalókat: káposzta, darált hús, rizs, tejföl, káposzta, rizs, sonkakocka, tejföl, káposzta és tejföl.
Valahogy így:

Rakott káposztaA tetejére csak a rend kedvéért bacon csíkokat és karikára vágott paprikát tettem, aztán ment a sütőbe 180 fokon kb 1,5 órát sült.

Rakott káposztaNem bántuk meg, hogy nem a klasszikus hozzávalókból készült, nagyon finom lett és talán ebben a formában annyira nem is nehéz étel!

Rakott káposzta

Pin It

Vélemény, hozzászólás?