Paprika lekvár

paprika lekvár

Ezt a receptet Kaldeneker Gyuritól tanultam, amikor még létezett a Csevegő Csajokkal című rádió műsorunk a Kontakt Rádióban és Ő volt a vendégünk. Izgalmas dolog a rádiózás, szerencsére gyerekkorom óta több ízben voltam tűz-, akarom mondani mikrofon közelben. Még izgalmasabb, amikor az ember lánya egy Lekvárosház előkészületeiről, az ott készülő termékek fantasztikus színéről ás ízvilágáról készít rádió műsort 🙂 Nos, sok érdekes ízt kóstoltunk Gyurinál, de engem igazán a paprika lekvár fogott meg. Én egy kicsit a saját szánk ízére alakítottam, de ez ugye tőlem nem szokatlan 🙂

Hozzávalók: 2 kg kápia vagy kaliforniai paprika (sütve), 2-3 chili, 25 dkg cukor, 4 ek vörösborecet, só, cayenne bors, 1 cs 3:1 zselésítő

A paprikát kimérem, (frissen a két kilót), aztán szépen elrendezem a sütőlemezen, én most kápiából csináltam, a sütőlemezre sütőpapírt raktam, így a lemezre nem ég rá.

paprika lekvár160 fokon sütöm, nagyjából addig amíg isteni paprika illat lengi be a konyhát, és nem baj, ha kicsit már feketedik a felső része… Kb. 45-50 perc.

paprika lekvárMég forrón zacskóba rakom, és szorosan bekötöm. Erre egyéb praktikák is léteznek, nekem ez vált be:

paprika lekvárAmikor meghűlt, már nagyon szuper módon lejön a héj róla, és kicsumázható, valamint a mag is könnyen egyszerűen távozik, bár én szeretem ha van benne egy kevés mag, Tudom mit eszem 🙂

paprika lekvárNos, eddig volt macerás a történet, innen már simán megy a lekvár főzés, egy kis pufogástól eltekintve 🙂  Az összes hozzávalót lábasba rakjuk, botmixerrel pépesítjük, majd a zselésítőt is hozzáadjuk az előírásnak megfelelő módon.

paprika lekvárSűrűre főzzük, aztán forrón sterilizált üvegekbe rakjuk és forrón dunsztba tesszük, ahol teljes kihűlésig hagyjuk aludni 🙂

paprika lekvárHogy miért érdemes ezt az egész macerát végig csinálni? Mert nagyon finom sültekhez, grillekhez, legyen az hús, vagy sajt. Nálunk baconbe töltött szűz pecsenyével és hozzá lapcsánkával került az asztalra:

paprika lekvár

Pin It

Vélemény, hozzászólás?