Tekertem tegnap egy tekercset, de az elkészítésénél a név választás tovább tartott 🙂 Végül a januári morzsa tekercs mellett döntöttem, mert ez a legkifejezőbb, hiszen karácsonyi sütemény “morzsákból” pontosabban maradék darabkákból készült!
Nem tudom ki hogy van vele, de én nem szeretek ételt kidobni… sütit se. Nem sütöttem sokat év végén az ünnepekre, de egy-két darab maradt ebből-abból (persze csak a hosszan tárolhatókról beszélek 🙂 ), valamint kaptunk egy német stollent, ami bevallom nekünk nem jött be. Így maradt egy kupac és lássuk be már fémdobozban is száraz különböző süti, amiknek alapvetően semmi baja, de már nem kell… Persze kutya úr lelkesen jelentkezett volna értük, ha kínálgattam volna, de sok cukorra meg édességre neki aztán végképp nincs szüksége 🙂
Szóval gondoltam egy merészet és úgy döntöttem, a keksztekercshez hasonlót készítek, de saját morzsából. Ezt golyó formában már megtettem, akkor maradék száraz kalácsot használtam hozzá, gondoltam a sütikből is működni fog… Működni??? Olyan ízorgia kerekedett ki belőle, hogy alig volt ideje szeletelhetőre fagyni, illetve úgy kellett eldugnom fotózni… 🙂
Hozzávalók: 35-40 dkg morzsa, száraz sütikből. Ebbe került stollen, kakaós kuglóf, mézeskalács, száraz piskóta
2 narancs kifacsart leve, 4-5 evőkanálnyi narancs lekvár
Krém: 25 dkg mascarpone, 150 ml vérnarancs szirup
A késes betétes mindentudómmal dolgoztam első körben, ebbe pakoltam a darabokra vágott átalakulásra váró sütiket
Pár perc alatt morzsává alakított mindent, a stollennek köszönhetően remek illata is lett.
A morzsában alulra került a csokis kuglóf, de ha az nincs egy kis csokireszelékkel érdemes pótolni a hiányát 🙂
Ezután következik az összeállítás a morzsához adtam a lekvárt, jól elkevertem, majd apránként csurgattam bele a narancslét. Nem érdemes az egészet beleborítani egyszerre, mert figyelni kell a “tésztánk” állagára. Sőt, én hagytam egy kicsit pihenni is a tésztát, hogy mindent jól beszívjon és 10 perc után adtam hozzá az utolsó csepp narancslét. Amikor összeállt, két folpack között kinyújtottam.
A felső fóliát eltávolítottam és a mascarponéval elkevert vérnarancs szirupos krémet elkentem rajta.
A végén hagytam ki egy kb. 3-4 cm es részt, ez került feltekerés után az aljára.
Az alsó fólia segítségével feltekertem
Hűtőbe tettem egy-két órára, aztán szépen szeletekre vágtam és sűrű “hmmmm, de finom”-ok közepette elfogyasztottuk…
Van egy kis maradék sütid? Csinálj morzsa tekercset, ha nem januárit, az se baj 🙂