Sokmagvas korpás kenyér

Sokmagvas korpás kenyér

Ismét egy kenyér variációt szeretnék megmutatni, lesz belőle még több is 🙂 Nem leszek pék, és nem is szeretném elvenni a pékek munkáját, de ha már kidobott az ágy hajnalban, akkor gondoltam hasznosan töltöm az időt. Magos kenyérke sült a reggelihez…

Nincs semmi bajom a jófajta fehér kenyérrel, ha vidéken járunk sokszor veszünk “normál” kenyeret, de valahogy itthon azt sosem sütök, már Páromat is sikerült rászoktatni a magasabb rosttartalmú, kicsit sűrűbb kenyerekre.
Nem tudom, más hogy van vele, én az ilyen típusú kenyerekből szeretem a vajas kenyeret.

Hozzávalók: 35 dkg BL80-as fehér kenyér liszt (de ha véletlen nincs, akkor én simán helyettesítem normál sima liszttel), 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt, 5 dkg tönköly búzakorpa, 3 dkg élesztő, 3,5 dl langyos víz, 3-4 evőkanálnyi magkeverék (most bolti keverék, de készülhet itthon is, lenmag, napraforgó mag, szezámmag, stb tetszőleges arányában), 2 teáskanál só, olaj

A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt és elkeverem, feloldom benne, amíg egy tálba beleszitálom a liszteteket és összekeverem a sóval, és a magokkal. A lisztkeverékhez hozzáadom az élesztős vizet, és alaposan kidagasztom a tésztát. Amikor elérte a megfelelő állagot, elválik a kezemtől és a tál falától is, akkor beolajozom a kezem és átforgatom benne a tésztát. Meleg helyen 50 percet kelesztem, aztán átdolgozom a tésztát, mivel nagyon szeretem a friss ropogós kenyérhéjat, így ebből az adagból két kis kenyérkét formázok.és újabb 20 percre visszateszem a melegbe.

Sokmagvas korpás kenyérA sütőt felfűtöm 220 fokra, a jénai tálat egy csepp olajjal kiolajozom, így teszem bele a megformázott kenyeret, aminek a tetejét éles késsel bevagdalom és vizes ecsettel megkenek. A jénai tetejét ráteszem és kb. 40 perc alatt megsütöm.
Amikor kiveszem a sütőből újra, még forrón megkenem vizes ecsettel és tiszta konyharuhával leterítve hagyom kihűlni.

Sokmagvas korpás kenyér

Pin It

Vélemény, hozzászólás?