Csicsókafánk – a sütőből

Csicsókafánk - a sütőből

Mint már említettem szeretem a csicsókát, jótékony hatásai miatt s ha már burgonya helyett használható, akkor miért is ne lehetne belőle fánkot sütni? Rögvest kevesebb lesz a kalória benne 🙂

Ha már kalóriát csökkentünk, akkor csökkentsük még tovább és süssük sütőben. Semmit nem von le az értékéből, hogy nem tocsog az olajtól. Bevallom családom néha kétkedéssel figyeli ezeket az újító szándékokat, de most nagyon gyorsan elfogyott ez a fánk, főleg, mert édesen és sósan is lehetett enni, kinek kinek gusztusa szerint.

Csicsókafánk - a sütőbőlA sós változatba tettem egy kis medvehagymát, a fotózásra már csak ebből maradt, de csak ez a kis zöld növényke különböztette meg egymástól a fánkokat.

Hozzávalók: 20 dkg csicsóka megpucolva, megfőzve, 30 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 1,5 dkg élesztő, csipet só, 1 evőkanálnyi cukor, 10 dkg krémsajt (persze lehet natúr krémsajt a boltból), kb 0,5 dl olaj, medvehagyma (opcionális én a felébe tettem)

A megfőzött csicsókát villával összetöröm még melegen (ízlés dolga, hogy mennyire, én kicsit elnagyoltam, de teljesen pépesre is lehet törni) és az átszitált liszthez adom. A langyos tejben elkeverem az élesztőt és a cukrot, majd ezt is a liszthez adom, a tojással, sóval, krémsajttal együtt. Az egészet alaposan összegyúrom, amikor elválik a tészta a kezemtől akkor jó. DE! Ez egy lágy tészta, ne lisztezzük túl, ennek ilyennek kell lennie. Meleg helyen egy órát kelesztem.

A megkelt tésztát olajos kézzel kis gömböcökké formálom, de nem gyúrom már, csak lecsípem a tésztából, lágyan megformázom és teszem a sütőpapírral bélelt tepsire.

Csicsókafánk - a sütőbőlHagyom pihenni 10 percet a tepsin, közben belemelegítem 220 fokra a sütőt és kb. 15 perc alatt megsütöm.

Mint említettem a fotózásra már csak medvehagymás maradt, ebből néhány szemet megmentettem a következő napi ebédhez, mert pl leves mellé is kiváló.

Csicsókafánk - a sütőből

Lekvárral vagy sós mártogatóssal (pl. gulyáskrém) kínálom.
Nem kell bele több cukor, a csicsóka kellőképp édeskés ízt ad neki, ez a 3. kalória csökkentés. 🙂

Csicsókafánk - a sütőből

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?