Csukapörkölt, kemencében sült kapros túrós csuszával

Csukapörkölt, kemencében sült kapros túrós csuszával

Méltánytalanul hanyagolt halunk a csuka. Bár nagyon száraz a húsa, de szép fehér, és ízletes, én nagyon szeretem. Sajnálattal tapasztalom azonban, hogy alig lehet kapni… érdemes egy horgássza vagy halásszal barátságot kötni az ügy érdekében (is) 🙂

Egyike azon kevés ételeknek, amit Párommal együtt készítünk 🙂 Ő a pörkölt felelős ebben az esetben én pedig a csuszával teszem a magamét az asztalra. Biztos a közös munka is benne van, ez a recept nagy családi kedvenc nálunk 🙂

Hozzávalók – 4 személyre:
A csukapörkölthöz: 1,5 kg tisztított, darabolt csuka (fej, farok rész nélkül, az megy a halászlé alapnak gyűjtögetett darabok közé a fagyasztóba ), 1/2 kg hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 db lecsó paprika, 2 db paradicsom, 20 dkg füstölt szalonna, só, bors, fűszerpaprika
A kapros túrós csuszához: 40 dkg csusza tészta, 12 kg túró, 500 ml tejföl, 1 cs friss kapor (vagy 1 evőkanál szárított)
Az apró kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd a pörcöket leszűrjük és félretesszük a csuszához. A szalonna zsíron megpároljuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, mikor már üvegesre párolódott rátesszük a szintén apróra vágott paprikát és paradicsomot. Ezt lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, majd rátesszük a sót, fűszerpaprikát összeforgatjuk és kb. 3 dl vízzel felöntjük. Amíg a szalonna sült, feldaraboltuk a csukát, nagyjából 2 ujjnyi szeletekre, vagy darabokra, ahogy szeretjük és enyhén megsóztuk. Amikor a felöntött pörkölt szaft újra forrni kezd, beletesszük a hal darabokat, ha a víz ne lepi el, teszünk még hozzá egy keveset, vigyázva összeforgatjuk, majd fél órát főzzük, a végén őrölt borssal ízesítjük. Forró sós vízben kifőzzük a csuszatésztát, leszűrjük, lehűtjük, majd összekeverjük a tejföllel, túróval, kaporral és kizsírozott tepsibe rakjuk, rászórjuk a szalonna pörcöt és kemencében (vagy sütőben) összesütjük pirulásig.
Csukapörkölt, kemencében sült kapros túrós csuszával
Lapos tányéron tálaljuk, a pörköltet kevés tejföllel meglocsolva, de kínálhatunk hozzá plusz tejfölt és zöld erős paprikát.
Csukapörkölt, kemencében sült kapros túrós csuszávalEzt a receptet, beneveztem a Tarka Bárka blog receptversenyére, a részleteket itt olvashatjátok! Gyertek játszani vagy csak drukkolni 🙂
Pin It

Vélemény, hozzászólás?