A farsang utolsó napjához értünk, Mohácson a Busók hétvégén elkergették a telet, ma Húshagyó Keddel kezdetét veszi a böjti időszak. Hagyományosan ezen a napon fánkot sütöttek eleink, de az angolszász hagyományok ezen a téren is hoztak változásokat, megérkezett hozzánk is a palacsinta nap 🙂
Nos, ennél nagyobb bajunk sose legyen, a palacsintát minden formájában szeretjük, lehet sós, édes, sőt még egészségesebb változat is.
Most is egy ilyet szeretnék megmutatni, egy-egy darab ebből még a diétába is belefér!
Hozzávalók: 2,5 dl tej, 1 tojás, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 nagyobb édes alma, 5 dkg mazsola (elhagyható), néhány csepp vanília kivonat, kevés olaj a sütéshez
A tejből, tojásból és a lisztből összeállítom a palacsinta tésztát, ebbe belereszelem az almát és beleszórom a mazsolát (aki szereti, egy pici rumba beáztathatja előtte)
Egy serpenyőben pár csepp olajat forrósítok, és evőkanálnyi kupacokat teszek bele a tésztából, az pont ilyen kis helyes körökké terül szét. Arra figyelek, hogy ne érjenek össze. Pár perc alatt mindkét oldalát megsütöm és törlő papíron leitatom az olajat.