Ma igazi tavaszi hangulatú idő volt és bár keveset voltam a lakásban, mert csábított ki a napsugár, azért ezt a sütit gyorsan reggel összeraktam, mert jó időben is kell az édesség 🙂
Emlékszem néhány évvel ezelőtt berobbantak a különböző szeletek, csokik, házi készítésű vagy éppen sütemény formájú változatai, ez a láz nem hagyta ki a Túró Rudit sem. Többféle változatot kipróbáltam akkoriban, szinte mindegyik nagyon finom volt, számomra mégsem az igazi. Sokáig játszottam akkor, hogy megtaláljam az én szájízemnek megfelelőt, aztán egyszer sikerült is elkészíteni ezt a sütit, azóta pedig valahogy feledésbe merült.
Tegnap Édsanya felemlegette, hogy milyen régen nem vettünk Túró Rudit… Ez eszembe juttatta a sütit, kikerestem a jegyzeteim és gyorsan el is készítettem.
Ma ebéd után megkérdeztem, kérsz Túró Rudit? – Miért voltál boltban?
– Hát ott nem, de csináltam Neked 🙂
A sikerre való tekintettel megígértem, hogy nem ásom el újabb néhány évre a receptet, sőt megosztom Veletek is, Húsvétra is remek vendégváró sütemény.
A fotók most igazán tavasziasak, de annyira örülök a napsütésnek, hogy ezt is szerettem volna megosztani Veletek! 🙂
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 1,2 dl tej, 25 dkg cukor, 5 evőkanál kakaópor, 1 kávéskanál szódabikarbóna
Krém: 50 dkg túró, 10 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, 5 dl tej
A tészta hozzávalóit összegyúrtam és 4 részre osztottam, majd beraktam 20 percre a hűtőbe.
A 4 ek lisztet, 4 ek cukrot és a tejet csomómentesre keverem és sűrű pépet főzök belőle, folyamatosan kevergetve. Aztán félrerakom és néha megkeverve hagyom teljesen kihűlni. Amikor kihűlt hozzáadom a többi hozzávalót és robotgéppel krémmé keverem. Hűtőbe teszem.
Lisztezett deszkán 4 lapot nyújtok és 170 fokos sütőben kb 10 perc alatt sütőlemezen (vagy egy tepsi hátán) megsütöttem. Érdemes figyelni, mert vékony a tészta, gyorsan sül.
Amikor a lapok kihűlnek, megtöltöm őket a túrókrémmel, úgy, hogy a legfelső lap tetejére is krém kerüljön, amit étcsokoládé forgáccsal szórok meg.
Hűtőben kb 2-3 órát mindenképpen érdemes pihentetni, de el lehet készíteni előző nap is, nem szárad ki.
Zárójeles megjegyzés a figyelmeseknek: a fotókon valóban csak 3 lapból áll a süti, mert az egyiket sikerült túl sütnöm, mert saját felhívásom ellenére nem figyeltem eléggé… De mind a tészta, mind a krém 4 lapra szól 🙂 C’est la vie!
A tepsi mérete mekkora?Mert én sajnos mindig azzal vagyok bajba,hogy ezek kis adagok az én tepsimhez.
mindjárt megmérem, mert elég különc méretű az a tepsim 🙂
Megmértem, 26×38 cm-es a sütőlapom 🙂 nem szabvány, ezt még nagypapám csinálta 🙂 De nem ért végig rajta a tészta lap, az a lényeg, hogy 4 egyenlő részre osszad a tésztát 🙂