Böllér tokány

Böllér tokány

Tokány. Bevallom míg nem kezdtem szorosabb barátságot kötni a gasztronómiai ismeretekkel, azt gondoltam a tokány egy hús féleség… Bár gyanús volt, hogy van többféle húsból is, de ezen halandó konyha tündérként lazán átléptem.

Aztán elkezdtem utazni kulináriában és megvilágosodtam: A tokány a hús rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra felvágott hús. Tulajdonképpen az előkészítési forma nevét vette át az étel.

Gyűjtöm a különböző tokány recepteket az ősidők óta, részben mert szeretem a szaftos, ragus ételeket, részben mert ebben a formában nagyon változatosan és gyorsan lehet főzni.

A mai napon igazán szükség volt erre a gyorsaságra, mert nem akartam sok időt a konyhában tölteni, csábított a februári tavasz, hívogatott a kert. Így remek ebédünk volt a böllér tokány, köret helyett egyszerűen a tegnap sült korpás zsemlével.

Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 10 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg savanyú uborka, 15 dkg gomba, 10 dkg lángolt kolbász, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 dl paradicsomlé, 1 fej hagyma, só, bors, kakukkfű, 1 dl olaj.

A hagymát apróra vágtam, kevés olajban üvegesre párolom. A húst fentiek szerint tokány módra előkészítem, a hagymával kis ideig pirítom. Hozzáadtam a szalonnát, az apróra szeletelt gombát. Megsóztam, borsoztam, és fedő alatt puhára pároltam. Amikor már félig megpuhult, hozzáadom a karikára vágott kolbászt, és a kockára vágott uborkát.
Zsírjára sütöttem és hozzáadtam a paradicsomlevet, ennek levét elfőztem róla, majd belekevertem a liszttel elkevert tejfölt, átforgattam, hagytam még egyet-kettőt “rottyani” és forrón tálaltam.

Böllér tokány

Pin It

Vélemény, hozzászólás?