Foszlós kalács 2.

Foszlós kalács 2.

Kalácsillatú szombat reggel… Sejtettem én, hogy hamar ki fogom próbálni a kolbászos kalácshoz használt tésztát, normál édes kalács változatban is, nem is tudtam ellenállni, ma korán ébredtem így gondoltam meglepem magunkat egy kis friss kaláccsal reggelire.

Limara egyik régi kalács receptje volt a kiinduló pont, annyi változtatással, hogy 2,5 dl tejszín helyett 2 dl-t használtam és ehhez alakítottam picit a többi mennyiséget. Tényleg nagyon finom, gyönyörű kis kalácsaim lettek, pont úgy törik a fonatoknál, ahogy azt én szeretem… merthogy kalácsot én nem szeretek szeletelni, én törve szeretem enni 🙂 Mindenkinek megvan a maga dilije 😀

Hozzávalók: 2 dl habtejszín, 1 egész tojás, 1 mokkáskanálnyi só, 3 evőkanálnyi cukor, 50 dkg + 3 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1+0.5 dl tej, 1 egész tojás a lekenéshez
1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral megfuttattam az élesztőt, a 3 dkg lisztet rászórtam a tetejére és 20 percre félre tettem. A lisztet átszitáltam, belekevertem a sót, és a többi cukrot, hozzáadtam a tejszínt és a tojást, majd belekevertem az élesztős tejet. Alaposan kidagasztottam, majd egy órára letakarva meleg helyre tettem.
Amikor a tészta a duplájára kelt, három részre vettem, az egyes részeket újabb háromra, ezekből hármas fonással csináltam úgy kb 25 cm-es kis kalácsokat, ezeket szorosan egymás mellé rendeztem egy sütőpapírral bélelt tepsiben és fél órát pihentettem letakarva.
Utána lekentem a felvert tojással, majd 220 fokos sütőbe toltam és kb. 40 perc alatt ropogósra sült. Amikor kivettem a sütőből még melegen megkentem tejjel.

Foszlós kalács 2.

Pin It

2 hozzászólás a(z) “Foszlós kalács 2.” bejegyzéshez

    • Köszönöm, tényleg egyszerű elkészíteni és nekünk nagyon ízlett. Sőt, azóta többször sütöttem, még másnap is igazi foszlós…
      A sütési idő függ a méretétől és a sütődtől is. De általában a kalács könnyű tésztája jól átsül mire szépen megpirul a kalács, ha megfelelő hőmérsékleten sütöd.
      Én pontosabban nem tudom sajnos megfogalmazni, de várom a beszámolód, ha elkészíted! 🙂
      Sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?