Kedves bajai ismerősnél ettem először ezt a krumplit és bevallom nem akartam elhinni, hogy ennyire egyszerű elkészíteni, olyan finom! Persze sejthettem volna, hogy van benne buktató 🙂
Nem nagy buktató, de az biztos, hogy nekem nagy bosszúságot okozott, vagyis hogy egészen pontos legyek, úgy 2 órai sütőtakarítást 🙂 Ugyanis nem megfelelő edényben sütöttem és a tej gyönyörűen kifutott, amolyan feketére beleégve a sütőbe… hááát, első alkalommal az itthon sütött tejbe krumpli nem ízlett annyira 😀
Tehát a titok: Dupla akkora sütőtálat használjunk, mint amekkorába a krumpli beleférne. Inkább edényt mosogassunk, mint sütőt!
Én jénai tálban sütöm, olyanban aminek van teteje, de ha tető nincs, fóliával is lezárható a sütőedény.
Bármihez kínálható, bevallom húsmentes napokon én salátával is szívesen eszem, de rántott húsokhoz, sültekhez kiváló köret.
Hozzávalók: 1 kg meghámozott burgonya, 6 dl tej (edényfüggő is, annyi tej legyen, amennyi pont ellepi a burgonyát), 3 dkg vaj, 3 gerezd fokhagyma, só
A meghámozott burgonyát felkarikázom, leöblítem és a kivajazott tűzálló tálba hámozom. Alaposan megsózom, összekeverem, hozzáadom egészben a fokhagyma gerezdeket és felöntöm a tejjel.
Letakarva hideg sütőbe teszem és 180 fokon nagyjából egy órát sütöm. De érdemes ellenőrizni, ha a burgonya puha, akkor már le lehet venni a tetőt róla és nélküle készre sütni. Akkor van kész, amikor már nincs rajta egy csepp tej sem.