Kifejezetten Édsanya kérésére készült töltött csirkecomb az Anyák napi menü fő fogásaként. A tölteléket rám bízta, annyit kért csak, hogy finom legyen 🙂 Megsúgom, remek lett 🙂
Kucsmagombával szerettem volna tálalni a saláta mellett ezt a csirkecombot, de bármilyen korán is mentem a piacra, sajnos már csak a maradék morzsáit sepregette a gombás ember placcon. Mint mondta már nem tudott szedni csak nagyon keveset, azt pedig nagyon hamar elvitték… Beszélgetés közben kérdezte, mit akartam csinálni belőle? Mi egyébként mindig beszélgetünk, mindig megkérdezi épp mit készítek az adott gombából, mert akkor ő is tudja ajánlani a vásárlóinak, az ötletekért cserébe pedig mindig kapok egy-egy maréknyi ráadás gombát 🙂 Tiszta csere üzlet 🙂 Most is mondtam mi volt a tervem, erre fogta bezacskózta a kis maradékát, és mondta tegyem bele a töltelékbe, egy kis ízt ad neki 🙂 Hát így került 5,2 dkg kucsmagomba a töltelékbe és tényleg nagyon megérte beletenni, mert megbolondította azt 🙂 Mint ahogy az összes többi hozzávaló is, amelyekből szintén majdnem csak fűszer mennyiség került a töltelékbe, összességében egy fantasztikus tavaszi ízkavalkádot hozva létre.
Hozzávalók: 4 felső csirkecomb, 2 száraz zsemle, 5,2 dkg kucsmagomba, 1 csokor friss zellerlevél szára, 3 szép szál újhagyma, 5 levél medvehagyma apróra vágva, 1 kis csokor (5-6 szál) friss petrezselyem, só, bors, 4 gerezd fokhagyma
Előző este beáztattam a zsemléket és besóztam, borsoztam a húst. Másnap reggel kevés olajon megfuttattam a felkarikázott újhagymát és a zeller szárát, amit a leveles rész alatti részekből nyertem. A medvehagymát apróra vágtam, mint a petrezselymet szokás, a petrezselyemmel együtt és az egészet összekevertem az alaposan kifacsart zsemlékkel. Ebbe a masszába került az apróra vágott nyers gomba, csipet só. Majd ez egészet betöltöttem a combok bőre alá, jó púposra, szép feszesre.
Mint a képen is látszik ez nem bolti csirke méretű combnak csúfolt darab, ez bizony nem rég még Párom anyukájának hátsó kertjében kapirgált, jó sokat szaladgált, ettől szépen megcombosodott boldog pipi volt 🙂
A combokat tepsibe tettem, fél deci vizet öntöttem alá és a fokhagyma gerezdeket is beleszórtam a tepsibe. Fóliával letakarva 200 fokon sült, úgy 40-45 percet, aztán levettem a fóliát és addig sütöttem, amíg szép piros, ropogós lett a bőre, vagy ahogy gyerekkoromban hívtam: a pöttyöse 🙂
Így lett nagyon tavaszi és nagyon ízletes töltött csirkecomb az ebéd fő fogása, friss leveles salátával…Itt a gomba, hol a gomba játék helyett pedig, az apróra vágott gomba fantasztikusan megízesítette a töltelék minden falatkáját.
Visszajelzés: Tavaszi töltött csirkecomb - Jamie Oliver Piri Piri fűszerkeverék