Bár még augusztus van, de reggel ma amolyan őszi hangulatot idézett nálunk… Bár eredetileg nem szándékoztam sütni, a kissé hűvösebb idő, a borongós időjárás mégis a konyhába csábított.
Ilyen időben igenis, hogy kell egy kis édesség, ami feldobja a napot 🙂 Márpedig, ha gyümölcsös édességről van szó akkor az már félig meddig egészséges is, így kisebb a bűntudat 🙂
Nem sokat kellett gondolkodnom, hogy mit süssek, két okból sem:
1. a múltkor nagyon nagy sikere volt a karamellás körte rózsának, csak kevésnek bizonyult
2. a Facebook-on az Alfa Kertészet, játékot hirdetett, melyre almával vagy szilvával, vagy őszibarackkal készülő recepteket vár.
Tehát az inspiráció adott volt, így készült el ez a rusztikus gyümölcsös pite, omlós tésztával, krémes karamellel és örvénylő gyümölcsökkel. Pont olyan finom volt, amilyen jól hangzik a leírása 🙂
Hozzávalók:
A tésztához: 8 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 kávéskanálnyi nádcukor, csipetnyi só
Karamell krém: pontos leírását itt találod, ez a mennyiség ebbe a sütibe sok lesz, de ennél kevesebbet nem érdemes készíteni 🙂
Gyümölcsök a tetejére: 1 nyári zöld alma, 4-5 szem szilva, 1 szem őszibarack
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, liszt függő, hogy mennyire áll össze, ha nagyon nem akarja az igazságot, akkor egy picit bevizezett kézzel érdemes gyúrni, de vizet ne adjunk hozzá! Amikor kész a tészta, folpackba csomagolva betettem a hűtőbe egy órára.
A karamell krémet a leírásnak megfelelően el kell készíteni és hagyni kihűlni. Zárt dobozban hűtőben tárolva egyébként 2 hétig biztosan semmi baja nem lesz 🙂 lehet tovább is bírja, de tovább nálunk még sosem maradt meg, mert vanília fagyira csorgatva is mesésen finom!
A tésztát a hűtőből kivéve vékonyra nyújtottam egy 27 cm átmérőjű pite formához, úgy, hogy a széleire is jusson. A formát nem kentem ki, mert bevonatos a tészta pedig vajas, így felesleges a kenegetés és a további zsiradék. Beletettem a tésztát, a széleket eligazgattam, majd kb 3mm vastagságú krémet kentem bele és erre pakoltam a vékonyra szeletelt gyümölcsöket. Az almát és a szilvát nem pucoltam meg, csak az őszibarackot szabadítottam meg a héjától. A gyümölcsöket félbe, majd negyedbe vágtam, kimagoztam és vékonyan felszeleteltem. 170 fokra előmelegített sütőben, bő 40 percig sütöttem.
A végeredmény egy nagyon gyorsan fogyó, nagyon gyümölcsös, a karamelltől édes, a gyümölcsöktől édes-pikáns omlós tésztájú pite. Kell ennél több egy szomorkás időjárású vasárnap délutánra? 🙂