Ismét egy igazi “nagyi süti” következik. Sőt, ez annyira az, hogy nem is én, hanem P. nagymamája készítette. Szerintem igazán nagyon finom, érdemes megkóstolni!
Szóval, ez amolyan vendég poszt lesz a bogyiszlói nagymama konyhájából :)A receptet egy 30 évvel ezelőtt írógéppel gépelt, kissé megsárgult papírról másoltam 🙂
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg liszt, 10 dkg margarin (inkább vaj), 3 evőkanál kristálycukor, 1 tojás, 1 dkg szódabikarbóna, 1/2 doboz tejföl (akkor még 200 g volt egy doboz tejföl!)
Töltelék: 1/2 l tej, 5 kanál liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 üveg magozott meggybefőtt
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 részre vesszük és egy tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle. A tepsi mérete kb. 35×23 cm és világosra sütjük a lapokat úgy 180 fokon
A töltelékhez a fél liter tejből és a lisztből pempőt főzünk, forrás után sűrűn kell kevergetni, majd teljesen kihűteni. Ezután elkeverjük benne a margarint (szerintem inkább vajat, de kinek hogy tetszik), a cukrot habverővel, jó alaposan. A lecsöpögtetett meggyet húsdarálón ledaráljuk és a krémhez keverjük. Ezzel töltjük a kihűlt lapokat. Másnap lesz tökéletesen szeletelhető.