Meggyes szelet

Meggyes szelet

Ismét egy igazi “nagyi süti” következik. Sőt, ez annyira az, hogy nem is én, hanem P. nagymamája készítette. Szerintem igazán nagyon finom, érdemes megkóstolni!

Szóval, ez amolyan vendég poszt lesz a bogyiszlói nagymama konyhájából :)A receptet egy 30 évvel ezelőtt írógéppel gépelt, kissé megsárgult papírról másoltam 🙂

Meggyes szeletHozzávalók:
Tészta: 25 dkg liszt, 10 dkg margarin (inkább vaj), 3 evőkanál kristálycukor, 1 tojás, 1 dkg szódabikarbóna, 1/2 doboz tejföl (akkor még 200 g volt egy doboz tejföl!)
Töltelék: 1/2 l tej, 5 kanál liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 üveg magozott meggybefőtt

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 részre vesszük és egy tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle. A tepsi mérete kb. 35×23 cm és világosra sütjük a lapokat úgy 180 fokon

A töltelékhez a fél liter tejből és a lisztből pempőt főzünk, forrás után sűrűn kell kevergetni, majd teljesen kihűteni. Ezután elkeverjük benne a margarint (szerintem inkább vajat, de kinek hogy tetszik), a cukrot habverővel, jó alaposan. A lecsöpögtetett meggyet húsdarálón ledaráljuk és a krémhez keverjük. Ezzel töltjük a kihűlt lapokat. Másnap lesz tökéletesen szeletelhető.

Meggyes szeletMeggyes szelet

Pin It

Vélemény, hozzászólás?