Ezzel a tortával úgy jártam, hogy azt hittem feltaláltam a spanyol viaszt 🙂 Soha sehol nem ette, soha senkitől nem hallottam róla, de tavaly karácsonykor elegem lett a vállalhatatlanul szervírozható gubából, valamint a nyafogásból, hogy én nem is szeretem a gubát…
Gondoltam egy merészet, miszerint igenis megmutatom, hogy szerethető ez a csuda finom édesség és némi filozofálgatás után tortává alakítottam. Mi egyébként nem szoktuk sütni a mákos gubát, csak úgy gyorsan összedobjuk, még a sodó sem volt divat nálunk, nekem mégis egyik kedvencem gyerekkorom óta. Tortás elmélkedésemhez hozzájárult, hogy Szofika a SAD- Süss, Alkoss, Díszíts! 19. aktuális fordulójának háziasszonyaként a dió vs. mák témakört határozta meg és szerettem volna erősíteni a mák rajongók táborát, bár én a diót is nagyon szeretem, tényleg talán csak hajszálnyival vezet a mák 🙂
Nos elkészült a tortám, mára már el is fogyott az utolsó morzsáig, mindenféle nem szeretem nyafi nélkül, így vállalhatónak minősítettem a receptet 🙂
Hozzávalók: 8 kifli, 1/2 liter tej, 4 tojásfehérje, 15 dkg mák, 10 dkg porcukor (nádcukorból készült nálam), 2 csomag vaníliás cukor, csipet só
A krém: 25 dkg mascarpone, 1,5 dl meggylekvár, 5 dkg porcukor (nádcukorból, ha cukros lekvár kerül bele, akkor ez el is hagyható, de én cukor nélkül tettem el a meggyet)
A szokásos módon elkészítettem a mákos gubát, addig a részig, hogy felkarikáztam a kiflit egy nagy tálba, rászórtam a cukrot, a vaníliás cukrot, majd forró tejjel leöntöttem. Alaposan összekevertem és összeforgattam a mákkal is. (normál mákos guba készítésekor kevés vajat melegítek egy lábosban, erre borítom a leöntött kifliket és itt szórom rá a mákot, összemelegítem, összeforgatom és kész) A tojás fehérjékből csipet sóval kemény habot vertem és vigyázva, hogy ne nagyon törjön össze, beleforgattam a mákos kiflikarikákba.
Egy tortaformát sütőpapírral béleltem és ebbe rendeztem el a majdnem massza állagú kiflit.
Hideg sütőbe tettem, és amikor elérte a 170 fokot, onnan számolva 20 percig sütöttem.
Hagytam a formában langyosra hűlni, ekkor kivettem belőle és amikor teljesen kihűlt, akkor vágtam ketté.
A mascarponét kikevertem a lekvárral és cukorral és a felét a tortába, másik felét a tortára kentem.
Nagyon szerettük az édes mákot a pikáns meggyel, és így már a karácsonyi asztalon is mutatós édességként tündökölhet 🙂