Nagymamámnál találtam rá a burgonyás kalács receptjére, ami bevallom nekem teljesen újdonság volt. Biztos ettem ilyet, csak magam sem tudtam, hogy mi van benne 🙂 Mostanában többször megsütöttem, töltelékkel és anélkül is nemcsak finom, de a burgonyának köszönhetően extra ideig friss is…
Persze, ha marad ideje frissnek maradni és nem fogy el extrán hamar 🙂
A sütőtökös töltelék ötletét pedig részben a szezonalitása adta, hiszen sokoldalúan felhasználható, ízesíthető, remek édes-sós párosításokat lehet alkotni vele. Nem tudom Nagymama mit szólna hozzá, de nekünk nagyon ízlett 🙂
Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 60 dkg liszt, 2,5 dl víz (a burgonya főzővize), 1 tojás sárgája, 5 g szárított élesztő, 6 dkg cukor, 7 dkg zsír, 1 dl tej, mokkáskanál só, 1 tojássárgája a lekenéséhez
Töltelék: kb 25 dkg sült sütőtök, 5 zsályalevél, csipet só, 3 dkg vaj
A burgonyát meghámoztam, felkockáztam és enyhén sós vízben megfőztem. Amikor puha, akkor kiszedtem a vízből ( vízre szükség lesz!!!!) és a zsírral (én libazsírt használtam) összetörtem, félretettem hogy teljesen kihűljön.
Közben elkészítettem a sütőtököt. Vajon megfuttattam a zsályaleveleket egy serpenyőben, majd ezt a tökhöz adva, pürésítettem, csipet sót is kevertem bele.
A lisztet átszitáltam, a porélesztőt a langyos tejben a cukorral lekevertem és felfuttattam. Ezután hozzáadtam a liszthez a tojás sárgájával, a sóval, és a kihűlt burgonyával együtt. Elkevertem és elkezdtem hozzáadagolni a vizet. Nem raktam egyszerre bele mind a 2,5 dl-t, mert a burgonyától, liszttől is függ, hogy mennyit vesz fel! A kidagasztott tésztát 50 percre meleg helyre tettem kelni, majd két cipót formáztam belőle és egyesével jó ujjnyi vastagra nyújtottam, a bő egyharmadát megkentem a sütőtök pürével
A széleket visszahajtottam, mint a rétesnél és feltekertem
A feltekert kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és letakarva még 20 percig pihentettem, sütés előtt lekentem tojással, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tettem, úgy 10 perc után visszavettem 160 fokra és összesen 45 percig sült.