Eszembe nem jutott volna magamtól zúzalevest főzni, sőt ha őszinte akarok lenni magát a zúzát sem igazán szeretem… Párom viszont rajong érte, ezért például, ha Édsanya a kedvében akar járni, akkor zúzapörköltet főz neki… én meg eszem vajas kenyeret 🙂
Kénytelen kelletlen barátkozom mostanában a zúzával, fenti okok miatt… Párom rajong érte, Édsanya is szereti, én meg kilógok a sorból 🙂
Ennek a levesnek is külön története van, a kiinduló pont Marka barátném kapros lazaclevese volt, amit megosztott a közösségi oldalon, majd másik kedvenc Bloggerinám hozzászólásában megemlítette, hogy ő hasonlót szokott készíteni zúzából. No, itt felkaptam a fejem, hátha ez lesz az amitől megszeretem a zúzát, hiszen egyébként mindent szeretek, ami benne van 🙂
A végeredmény egy igazi fúzió, hárman “összeraktunk” egy levest, amit bizony nagy élvezettel kanalaztam én is 🙂
Hozzávalók: 30 dkg csirke zúza, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 3 közepes krumpli, 20 dkg póréhagyma, 1 evőkanál olaj, diónyi vaj,
1 liter zöldség alaplé, 2 dl tejszín, só, citrom bors, tálaláskor pár csepp citromlé
Az olajon felolvasztottam a vajat, rádobtam az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát és megfonnyasztottam. Ezután a feldarabolt zúzát adtam hozzá, pár percig hagytam a zsiradékon, átkevergettem, majd felöntöttem az alaplével. Amikor a zúza puha volt, hozzáadtam az apróra kockázott krumplit és a zöldséget. Sóztam, borsoztam, amikor a zöldség is majdnem puha volt, hozzáadtam a felkarikázott póréhagymát és forrásban lévő leveshez öntöttem a tejszínt. Pár percig forraltam.
Tálaláskor pár csepp citromot facsartam rá.
Visszajelzés: Tejszínes csirke zúza leves - Jamie Oliver Konyhai kés