Sós pancsos perec

Sós pancsos perec

Mit sütsz kis szűcs? Sós húst sütsz kis szűcs? – Ezzel a mondókával jött Párom a konyhába, amikor meglátta, hogy már megint keverek, kavarok… Még roskadoznak a sütis dobozok a karácsonyra készült finomságoktól, így nem csoda, ha családunk legnagyobb édesség pusztítója is sósra vágyik 🙂

A nagy készülődés óta nem sütöttem, már jólesett valamit csinálni és igen, én is kifejezetten valami sósra vágytam. Méghozzá nagyon sósra… Ekkor ugrott be, hogy perecet ennék, méghozzá igazi, nosztalgikus perecet… sok sóval, ahogy kértük azt már gyerekkoromban a cirkuszi büfében 🙂 Nos, ez a perec annyira sós, amennyire szeretnénk, ugyanis a misztikus sós pancsot (ez az a bizonyos fehér peszmeg a régi ligeti pereceken) tetszésünknek megfelelően adagolhatjuk rá.

Perecet sokat sütöttünk gyerekkoromban és azóta is, de a pancs egy rejtélyes cucc volt rá 🙂 Aztán az élet úgy hozta, hogy nem is egy, de két pékséggel is munkakapcsolatba kerültem és bizony igyekeztem néhány titkot megfejteni, ha úgy tetszik kicsiklandozni a pékmesterből hosszabb rövidebb idő alatt 🙂 Amikor a sós perec titkát kívántam megfejteni, konkrétan kiröhögtek (bocs, de ezt nem lehet szépíteni), hogy hát az aztán nagy dolog… Majd napokig szórakoztattak, hogy az olyan titok, amit biztos, hogy soha nem árulhatnak el… 🙂 És ahogy az lenni szokott, kiderült, hogy a világ legegyszerűbb dolga… 🙂

Minthogy a perec a világ egyik legrégibb péksüteménye. Már Mezopotámiában és az egyiptomi piramisok domborművein megjelenik a kerek tagolt forma rajza. Ilyen jellegű péksüteményt tettek a sírba, hogy a túlvilági lét könnyebb legyen.
Első magyar perec ábrázolásnak a Lehel kürtön (X. század eleje) megjelenő perec motívumot tekintjük. A perec (a később megjelent kalácshoz hasonlóan) sokféle formában jelent meg a történelem folyamán. Készült hurkolva, fonva, darunyak alakúra hajlítva, de egyszerűen csak körbe fogva is. Már kezdeti népszerűségére is jellemző, hogy külön pereces pékek voltak. Valamint, hogy évszázadok óta a pékmesterség szimbóluma, például a pékek céhtábláján is mindig a perec jelent meg. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének zászlaján is három egymásba kapcsolt perec látható.

A kissé hosszúra nyúlt bevezetés után nézzük ezt a finomságot, aminek bátran állj neki, hiszen gyors és egyszerű, valamint biztos siker 🙂

Sós pancsos perecHozzávalók: 55 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 csomag szárított élesztő (vagy 2,5 dkg friss), 2,5 dl víz (liszt függvényében még 1-2 evőkanál szükséges lehet), 1 mokkáskanál cukor, 1 teáskanál só

Sós pancs: 4 csapott evőkanál liszt, 2 csapott evőkanál só, kb 0,5 dl víz – annyi, hogy sűrű, de folyós masszát kapjunk, mutatom (amennyire tudom) az állagát:

sós pancsAz élesztőt a langyos cukros vízbe szórom (vagy morzsolom) és felfuttatom. A lisztet átszitálom a keverőtálba és beledarabolom a szoba hőmérsékletű margarint (igen, ezt margarinnal csinálom, mert azzal tanultam és azzal vált be, nem változtattam rajta, és lehet jó minőségű margarinokat is kapni), hozzáadom a sót, majd a felfutott élesztőt és dagasztógéppel először alacsony, majd közepes fokozaton kidagasztom a tésztát. Ennek a típusú tésztának a hosszabb ideig tartó egyenletes dagasztás az alapja, legalább 15-20 percig járassuk a gépet. Egy picit ragacsos, de egyenletes tésztát kell kapnunk, ezért is írtam, hogy lehet kell még pici víz hozzá, nekem a mostani tészta még egy evőkanálnyi vizet felvett. De a plusz vizet szigorúan csepegtetve adagoljuk már, nehogy túl vizezzük!

Meleg helyen 25 percig kelesztjük, ekkor átgyúrjuk és újabb 20-25 percre melegre tesszük.
Amikor a tészta kész, kis halmokat csípünk le belőle, csíkká sodorjuk és tetszés szerinti perecet formázunk belőle. Ez a tészta azért is jó, mert ha vastagabbra hagyjuk a sodrást, akkor puhább perecet kapunk, míg vékonyra sodorva igazi roppanós perecünk lesz.
Én nagyjából ujjnyi csíkokat sodortam, ebből úgy kb 8 cm átlójú pereceket hajlítottam, így 11 darabot adott most ki a tészta.

Sós pancsos perec200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral leterített sütőlemezen kb. 12 percig sültek (még világosak a perecek), ekkor kivettem és alaposan meglocsoltam a panccsal. Ez megint ízlés dolga, lehet csíkozni, pöttyözni, kinek-kinek hogy tetszik, illetve mennyire szeretné, hogy a végeredmény sós legyen.

Sós pancsos perecUtána visszatoltam a sütőbe és kb 6-8 perc alatt készre sütöttem.

Sós pancsos perecHa valaki nem szereti az igazán sós dolgokat, vagy nem rajong a ligeti, cirkuszos perecért, akkor szórhatja a tetejét magokkal, sajttal is.

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?