Nem tudom ki hogy van vele, de nálunk mindig akad egy kis maradék sült hús, vagy pörkölt… Mindig épp csak annyi, hogy már ne legyen elég egy ebédre vagy vacsorára, de azért mégse kutyagyerek egye meg… Nos, hasznosítottam a maradékomat 🙂
Úgy alakult, hogy hétvégén kakas pörkölt és natúr csirkemell filé volt a két fő alkotóeleme az étkezésünknek. A pörköltből maradt egy comb és egy pici darabka melle hús, a csirkemell filéből pedig két szelet. Tulajdonképp osztozhattunk volna rajta, de úgy döntöttem inkább készítek belőle valamit…
Régóta izgatta a fantáziám az interneten látott csirke torta, de még nem került sor az elkészítésére. Sokan elkészítették, nagyjából ugyanúgy, de az alapvetően nyers húsból készülő torta, most nálam csak az inspirációt adta. Ebben a formában bármilyen maradék husiból elkészíthető, tetszés szerinti zöldséggel kiegészítve, ami nálam most a kamrapolcon figyelő gomba volt.
Hozzávalók: hús maradék (2 szelet natúr csirkemell, 1 kakas comb és 1 darabka mell), 1 tojás, 3 evőkanál liszt, 2 dl evőkanál tejföl, 15 dkg gomba, 15 dkg reszelt sajt, 10 dkg bacon, só, bors
Köret: 2 sárgarépa, fagyasztott medvehagyma, olaj
A húst csíkokra vágtam, a combból eltávolítottam a csontot és azt is felcsíkoztam. A gombát apróra vágtam, a lisztet elkevertem a tejföllel és a felvert tojással, sóztam, borsoztam.
A sütő formát (püspökkenyér vagy kenyérsütő forma vagy akár torta forma is lehet, ízlés dolga) kibéleltem a baconnel, úgy, hogy a szeletek fedjék egymást. Megszórtam a sajt negyedével, majd tettem a tejfölös masszából rá, erre tettem a csirkemell csíkokat. Újból sajt, massza, majd a gomba következett, aztán sajt, massza és a pörköltből nyert kakas hús csíkok, és massza, sajt sorrendben zártam le. A (most még) tetejét baconnel borítottam. ’80 fokos sütőben 35 percig sült, aztán kivettem, sütőtálba borítottam
és visszadugtam a sütőbe, annyi időre, hagy a tetején is (előtte ez volt az alja) megpiruljon a bacon.
Bár feltétlen nem igényel köretet, én egy kis sült répát azért csináltam hozzá. A felkarikázott répát 2-3 evőkanál olajon, magas hőfokon serpenyőben addig sütőm, amíg kicsit barnul már a széle. Ekkor hozzáadtam a fagyasztott, csíkokra vágott medvehagymát, átforgattam vele, de épp csak annyira, hogy a levelek felengedjenek.
Gyors, egyszerű és remekül felhasználható benne bármilyen maradék hús! 🙂