Amarántos kenyérke

gyors kenyér

Hétvégén elfogyott a kenyerünk és amolyan süssünk gyorsan valamit alapon született ez a kenyérke. Tényleg gyors, mert sem érlelt kovászt, sem öreg tésztát nem használtam, sőt igazán dagasztva sem lett, csak alaposan összekeverte a hozzávalókat a gép.

A végeredmény viszont annyira finom lett, hogy tegnap csak úgy magában a ropogós héjú friss kenyér volt az ebédem 🙂

Aki nem ismerné, az amaránt egy a disznóparéj félék családjába tartozó növény magja, bár megjegyzem a levele is fogyasztható. Sok jól hasznosuló vitamint tartalmaz és magas az élelmi rost anyag tartalma. Ősi növényről beszélünk, mely már az aztékok, inkák egyik fő gabona féléje volt, de Európában igazán a 70-es években fedezték fel, azóta több helyen termesztik is. A lisztjéből készült pékárut, süteményt gluténérzékenyek is fogyaszthatják, sőt megfelelő körülmények között a cukorbetegek diétájába is beilleszthető. További érdekességek az amarántról itt.

Én most mag helyett tettem a kenyérbe, tehát helyettesíthető bármilyen maggal. Hamarosan viszont kipróbálom lisztnek őrölve is, majd elmesélem milyen volt 🙂

gyors kenyérHozzávalók: 35 dkg sima liszt, 15 dkg rétesliszt, 5 dkg burgonyapehely, 3,5 dl víz, 2,5 dkg friss élesztő, 1 kávéskanál cukor, 2 teáskanál só, 3 evőkanál szőlőmag olaj, 2-3 evőkanál amaránt mag

2 dl langyos vízben elkevert cukorban felfuttattam az élesztőt, majd a dagasztógép táljába szitáltam a lisztet és minden hozzávalót beletettem. A magból annyit hagytam ki, hogy a tetejét is meg tudjam szórni vele (kb. két kanál a tésztába, egy kanál a tetejére). 5 perc alatt a gép összedolgozta a tésztát, ne lepődjön meg senki, kissé ragadós, így kilisztezett kelesztőtálba tettem, liszttel vékonyan megszórtam a tetejét és lefedve, meleg helyen kelesztettem 50 percig. Ezután lisztezett munkapultra borítottam, megformáztam picit, most a kalácssütőben sütöttem (30 cm), így hosszúkásra formáztam. Nagyon lágy a tészta, így kicsit ügyeskedni kell a formázáskor. Sütőpapírral béleltem a formát, vízzel megkentem a tetejét, megszórtam maggal, majd 2-3 helyen bevágtam. Letakartam, amíg a sütő 220 fokra melegedett, majd bespricceltem a sütőt vízzel és betettem a kenyeret.
Nekem 40 perc alatt kész volt, de a tetejére érdemes figyelni, ha nagyon sül, akkor le kell takarni egy sütőpapírral! Rácson hagytam kihűlni.

gyors kenyérA kihűlni kissé költői túlzás volt, mert langyosan felvágtam, annyira finom illata volt 🙂

gyors kenyérRopogós héj, nagyon puha bél… azt hiszem egy időre ez lesz a kedvencünk és nemcsak a gyorsasága miatt 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?