Nagyon vágytam már mákos gubára, de alapvetően tejmentes kiflit sem egyszerű beszerezni, az pedig hogy tej és cukormentes is legyen már végképp nagy kívánság…
Hogy tetézzem a dolgokat a blog egyik olvasója épp a napokban kérdezett rá, hogy tojásmentes paleo kifli recept nincs e véletlen a blogon, mert mákos gubára vágyik 🙂 Nos, ha már minden a mákos guba körül forog, akkor ám legyen.
Elkészült a guba rúd és természetesen akkor már a mákos guba is 🙂
A guba rúd:
Hozzávalók: 200 g Éléskamra tojásmentes paleo kenyér lisztkeverék, 200 g víz, 1 mokkáskanál paleo sütőpor, 20 g eritrit, 1 evőkanál kókuszolaj
A lisztet elkevertem a sütőporral és az eritrittel, hozzáadtam a vizet és alaposan kikevertem egy fakanállal.
30 percig pihentettem, majd hat részre osztottam a tésztát és vizes kézzel egy szilikon lapon kb 20-22 cm hosszú rudakat sodortam, amit sütőpapírral leborított tepsire tettem.
Ismét pihent, míg a sütő felmelegedett 210 fokra, addig lekentem a kókuszolajjal.
10 percig sütöttem 210 fokon, aztán visszavettem 180 fokra és további 20 percig sütöttem. A tepsiben hagytam teljesen kihűlni.A mákos guba:
Hozzávalók: 6 db paleo guba rúd, 10 dkg darált mák, 10 dkg őrölt eritrit, 2 dl forróvíz
A guba rudakat kb 1 cm-es darabokra vágtam, beletettem egy tálba, megszórtam az eritrites mákkal és leöntöttem a forró vízzel. Összekevertem és már ehettük is.
A guba rúd jól vizsgázott, nem esett szét és szerintem finom is lett 🙂
Oké, nem szabályos kiflikarikák, de szerintem nagyon kis vonzó… valamik 🙂