A gyümölcsös édesség mindig is a gyengém volt, Nagyim is rengeteg pitét sütött… Ez a kis gyümölcskosár hasonló a pitéhez, de talán még finomabb 🙂
Nem igazán pite tészta, keltes élmény paleo lisztkeverékből készült, mégis felidézi a régi emlékeket…
Nálunk minden alkalomra készült valamilyen pite… Szüretre szőlős pite, ősszel a szezonális gyümölcsökből, szilvás vagy épp körtés pite, aztán a tél beköszöntével készültek a nagy tepsi vasárnapi almás piték 🙂 Ezt a hangulatot idézte most fel nekem ez a kis gyümölcsös pite, vagy ahogy én neveztem el gyümölcskosár…
Hozzávalók: 20 dkg Éléskamra – keltes élmény lisztkeverék, 4 tojás, 120 ml víz, 40 g eritrit, 40 ml friss citromlé, egy citrom reszelt héja, 50 g kókuszolaj
Töltelék: 10 dkg darált dió, 8 teáskanál kókuszolaj, gyümölcs
A tészta hozzávalóit a liszt nélkül kikeverem, majd hozzáadom a lisztet és alaposan összedolgozom. 30 percig pihentetem.
Vizes kézzel 8 részre osztom a tésztát, és belenyomkodom a kis pite formákba.
A közepére diót szórok, ezt meglocsolom egy kávékanál olajjal és elrendezem rajta a gyümölcsöt.
200 fokra előmelegített sütőbe teszem, 5 perc után visszaveszem 180 fokra és még 20 percig sütöm.
A szőlős volt a kezdet, azóta készül áfonyás (ez alá pici vanília pudingot kentem) valamint diós ananászos változat is 🙂