Tudom, hogy már jóval túl vagyunk Márton napján, de a libacomb iránti lelkesedésem nem kötődik e jeles naphoz… az csak úgy van 🙂 Lúd anyóból/apóból nálunk a kedvenc alkatrész a comb, így ha tehetem bármikor szívesen teszem az asztalra. Jó választás a karácsonyi menübe is!
Lassan sült, azaz konfitált libacombot – gondolom nem meglepő – Nagyitól tanultam, ahogy ő mondta vala, a jó ételhez nem csak tudás, de türelem is kell. Ez nálunk sokszor elhangzott, hiszen sietős, türelmetlen gyerkőc voltam, főzés közben sokszor úgy viselkedtem, mint a népszerű rajzfilmben a Szamár utazáskor: ott vagyunk már? Csak nálunk ez úgy hangzott: kész vagyunk már???? 🙂
Nos, itt nem lehet kapkodni, a jó libacomb egyik titka, hogy kellő ideig süssük, hogy a hús szinte attól leomoljon a csontról, hogy ránézünk… De megéri az időt, hiszen ha ügyesek vagyunk, akkor nem csak egy ebédet készítünk, hanem kapunk mellé egy kis uzsonnára való tepertőt, vacsorára libazsíros kenyérhez libazsírt, valamint ha több combot készítünk egyszerre, akkor hetek múltán csak elő kell vennünk és megpirítva tálalnunk, majd bezsebelni a dicséreteket, hogy megint mennyit dolgoztunk a konyhában 🙂
Tehát ebben a bejegyzésben, legalább 3 étkünk receptje lapul!
Én 4-6 libacombot szoktam sütni, ennyi fér el kényelmesen a kacsasütő edényben, ebből kettőt megeszünk aznap, kettőből húsos zsír lesz, kettő pedig zsírral lefedve kerül a hűtőbe, ahol így hetekig eláll és egy következő vasárnapi ebédünk készülhet el belőle pillanatok alatt.
Hozzávalók: 6 db libacomb, 1 kg libazsír, 1/2 kg libaháj, 1 hagyma, 1 fokhagyma, só
Párolt savanyú káposztát, most a saját készítésű gyors káposztámból készítettem, ehhez: 1/2 kg gyors savanyú káposzta, 2 evőkanál libazsír (én a tepsiből csentem ki már a vége felé), só, bors, csipet édesítő
A libacombokat előző este bedörzsölöm sóval, miután leszedegettem róluk a maradék tollat… – olyan libacombot max. anyósomtól kapok, amit nem kell kicsit még pucolgatni készítés előtt 🙂
Másnap megtörölgetem őket, bőrükkel lefele a tepsibe teszem, mellé teszem a gerezdekre szedett és megpucolt fokhagymát és a négybe vágott tisztított hagymát. A libazsírt és a feldarabolt hájat közéjük rendezem. Az edényre ráteszem a fedőt és 150 fokos sütőbe teszem. 3 órán keresztül felé sem nézek 🙂
Mikor letelik az idő, megnézem mennyire puha. ha egy villa lapjával megnyomva elindul a hús a csontról, akkor jó. Mikor eléri a megfelelő állagot, kiveszem a combokat és a háj darabkákat a zsírból, egy sütőtálra teszem és visszadugom a sütőbe 220 fokon, grill fokozaton, hogy szép ropogósra piruljanak. Lehet úgy is, hogy a zsírt leöntöm róla, de a forró zsírral dolgozni nehezebb, nekem a leírt módszer vált be jobban.
Csak azokat a combokat pirítom le, amit megeszünk, illetve amelyik a húsos zsírba kerül, a többit nem! Amit elteszek későbbre, azt edénybe teszem és felöntöm zsírral úgy, hogy az ellepje. Így kerül a hűtőbe későbbi felhasználásra.
Míg pirul a comb, elkészítem a káposztát. A savanyú káposztát átmosom, libazsírt melegítek egy lábasban, erre kerül a káposzta. Nagy hőfokon átpirítom, majd lejjebb veszem a hőt és fedő alatt megdinsztelem. Mikor puha, pici édesítővel édesítem és borsozom.
A töpörtyűt elteszem másnap vacsorára – ha kibírom 🙂
A szintén lesütött és le is pirított combot, megfosztom a csontjától, szálára szedem a húst és egy két fokhagyma gerezddel dobozba teszem. A megmaradt zsírt ráöntöm és a tepsiben található sült részecskéket is hozzákapargatom 🙂 Ebből lesz egy remek vacsora, húsos zsíros kenyér, sózott lila hagymával.
Figyelem! a receptben található gyors káposzta burgonyával van érlelve, így paleo és AIP diétában ez a változat nem fogyasztható, de normál savanyú káposztával a recept a fent leírtak szerint elkészíthető. AIP diéta esetén az édesítő is kihagyandó, ebben az esetben reszeljünk bele egy édes almát 🙂