Ritkán csinálok próbasütést, de most előre gondolkodtam és úgy döntöttem kipróbálom milyen az elképzelt karácsonyi sütink. Annyit már tudok, hogy nem tortácska, hanem torta lesz 🙂
Annyira finom lett, hogy nagyon (nagyon-nagyon) kevésnek bizonyult a 18 cm-es tortaformában készült mennyiség 🙂 Pedig nem is vagyunk édesszájúak 😀
Kicsit furcsán hat nekem a karácsonyi terítő és a zöld fű a képeken, de a napsütés kifejezetten jól áll a tortának 🙂
A karácsonyi tortácska glutén-, tej-, és cukormentes, fontos, hogy ha elkészíted az aszalt szilva is cukormentes aszalvány legyen!
A piskóta készítéséhez most Anyasüti puha piskóta lisztkeveréket használtam, igaz nem puha piskótát sütöttem belőle, hanem egy kicsit tömörebb lapokat. Mutatom hogy készült 🙂
Hozzávalók: 70 g puha piskóta lisztkeverék, 30 g eritrit, 4 tojás, 4 evőkanál víz, 2 evőkanál kókuszolaj, csipet só, 1 púpos evőkanál darált dió, 2 evőkanál darált mák
Krém: 1 bourbon vaníliás krémpuding por, 10-12 szem aszalt szilva, 5 dkg kókuszzsír, 3 dl víz, 20 g Ötszörös édesítő
Máz: 3 evőkanál eritrit, 3 evőkanál kakaópor, 5 evőkanál víz, 6 dkg kókuszzsír
A piskóta receptnél eltértem a tasakon található leírástól, a következő képen készült: 30 g eririttel habosra kevertem a 4 tojást, majd hozzáadtam a vizet, a folyékony kókuszolajat, a sót és a lisztkeveréket és kikevertem.
A masszát elosztottam 1/3 – 2/3 arányban és az 1/3 részbe belekevertem a diót a 2/3 részbe a mákot.
18 cm tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben, kb 10 perc alatt megsütöttem először a diós lapot, majd a mákosat. A mákos a dupla mennyiségnek köszönhetően félbevágható magasságú lett, de hangsúlyozom nem puha piskóta állagú, nem is jön úgy fel, ez egy tömörebb tészta. Így nézett ki a 3 karika 🙂
A krémhez megfőztem a pudingot, a port elkevertem édesítővel, majd 1 dl vízzel, végül hozzáadtam még 2 dl vizet és sűrű krémmé főztem.
Az aszalt szilvákat is megfőztem kevés vízben, hogy jó puhák legyenek, majd összeturmixoltam őket.
Az aszalt szilva turmixot összekevertem a pudinggal, amikor meghűlt hozzáturmixoltam a kókuszzsírt.
A kihűlt piskótát betöltöttem a krémmel úgy, hogy alulra mákos lap, krém, diós lap, krém, tetejére mákos lap sorrendben rétegeztem. Végül az egészet leöntöttem csoki mázzal.
A csokimázhoz a kakaót, cukrot, vizet elkeverem egy kis lábasban, összefőzöm. Akkor jó, amikor már “bugyborékol”, folyamatosan kevergetni kell! Kéz melegre hűtöm (vagyis, ha az ujjam beletudom dugni megkóstolni és nem sziszegek, akkor jó 🙂 – Nagyitól így tanultam 🙂 ) és elkeverem benne a kókuszzsírt. Langyosan öntöm a piskótára.
Gránátalma magokkal díszítettem.
Mi készítés után kb egy órával már felvágtuk, így mint a képen is látszik, még nem szeletelhető szépen… 5 órával később gyönyörűen szeletelhető, csak akkor nálunk már nem volt fotózható mennyiség belőle 🙂