Töltött csirkemell karfiolos batátapürével

Töltött csirkemell karfiolos batátapürével

Töltött csirkemell egy kicsit másként, mint a megszokott. Tavaly nagy sikert aratott az interneten a zsebes karaj, ez a csirkemell talán ahhoz hasonlítható… Szokásomhoz híven egyszerű, gyors és bármilyen diétába beilleszthető

Hétvégére de az ünnepi asztalra is jó szívvel ajánlom ezt a töltött csirkemellet, mert ha jól válogatjuk össze a “tölteléket” szép színes és mutatós lesz. De remekül felhasználhatjuk hozzá a hűtőben megbújó pici darab cukkinit, a félretett de még fel nem használt 2 szem gombát, és egyebeket. A tetejét megszórhatjuk egy pici reszelt sajttal, diétától függően, nekem most nem volt itthon általam is fogyasztható sajt, de így is nagyon finom volt.
Készítésekor két dologra kell figyelni:
1. szép duci csirkemellet válasszunk, hogy jól be tudjuk vagdalni
2. figyelni kell ne süssük túl, ne száradjon ki.

A töltésnél visszamaradt zöldségből pedig érdemes egy pirított zöldségragut készíteni, amihez egy jó magkeverék is pompás kiegészítő, én most ezt használtam (a magkeverék földimogyoró is tartalmaz, ezt allergiások, paleo étrend szerint étkezők vegyék figyelembe!)

Töltött csirkemell karfiolos batátapürévelHozzávalók: 1 egész csirkemell (csontozott), vékonyra szelt füstölt sonka vagy szalonna, cukkini, gomba, kaliforniai paprika, lila hagyma, zellerszár – de alapvetően tetszés szerinti zöldségek, só, borskeverék
Zöldségragu: hagyma, fokhagyma, 5 dkg magkeverék, és csirkéhez használt zöldségek, só, bors, olíva olaj
Karfiolos batátapüré: 0,5 kg Fehér batáta (édesburgonya), 3-4 karfiol rózsa, só

A csirkemellet félbe vettem, majd egy éles késsel bevagdaltam. A vágások között, kb fél cm maradt és az aljától is hagytam fél cm-t. Alaposan besóztam és a vágatokba töltöttem a zöldségeket, majd két-három résbe a zöldség mellé 1-1 szelet sonkát is tettem. Frissen őrölt borskeverékkel megszórtam.

Töltött csirkemell karfiolos batátapürévelEgy sütőzacskót elfektettem a konyhapulton és így egymás mellé bepakoltam a megtöltött csirkemelleket. Bekötöttem a száját, egykét helyen megszúrtam, és óvatosan, hogy a csirkemellek ne mozogjanak el, tepsibe tettem. 180 fokon 50 percet sütöttem.
Töltött csirkemell karfiolos batátapürévelAz édesburgonyapüréhez sós vízben megfőztem az édesburgonyát és a karfiolt, lehet együtt, nagyjából egyszerre puhulnak meg. A főzővíz nagy részét leöntve, botmixerrel pürésítettem.

Töltött csirkemell karfiolos batátapürévelEgy száraz serpenyőben átpirítottam a magkeveréket és félre tettem. Kevés olajon először a felszeletelt hagymákat, majd szép sorban hozzáadva a többi zöldséget is átpirítottam. sóztam, borsoztam és hozzáadtam a magokat.
Tálaláskor nem csak a szép piros színe miatt, tettem rá a gránátalmát, hanem az íze nagyon jól kiegészítette az ételt.

Töltött csirkemell karfiolos batátapürével

Pin It

Vélemény, hozzászólás?