Mangó saláta – vegán rántott karfiol

Mangó saláta - vegán rántott karfiol

Gyors, de annál különlegesebb vacsoránk volt. A tojásmentes panír egyik fajtáját próbáltam ki, glutén-, tej-, tojásmentes verzióban, valamint a mangó is érdekes társaságban költözött a tányérunkra 🙂

Még mindig nem lettem vegán, de szeretek kísérletezni, szeretem kipróbálni azokat az új ízeket, amik szembejönnek velem olvasmányaim során. Ezenkívül, szeretnék elképzelni egy olyan világot, ahol nem zsákmányoljuk ki az állatokat, így tény, hogy csak szabadtartásban élő háztáji pipik tojásait esszük, ami bizony télen jóval kevesebb, mint más időszakban.
A tojás egyébként is sokaknál okoz gondot, viszont ezzel a tojásmentes panírral nem kell lemondaniuk a rántott dolgokról, nagyon finom “kabátos” hús, zöldség készíthető így. A zsemlemorzsa lehet gluténmentes morzsa, de készülhet akár burgonyapehellyel bundázva vagy paleo morzsába forgatva is.

Mangó saláta - vegán rántott karfiolHozzávalók: 1 rózsáira szedett karfiol, 10 dkg sárgaborsó liszt, 2-3 dl víz, egy tálkányi gluténmentes liszt (rizsliszt, kukoricaliszt, stb), gluténmentes morzsa, csipet fekete Himalája só (rendes só is megfelel, de ezzel “tojásosabb” a hatás)
olaj a sütéshez
Saláta: 1/2 mangó, 1 csomag rukkola saláta, 150 g kókuszjoghurt, só, bors, cayenne bors – ha nem szereted a pikánsan csípős dolgokat, akkor lehet szerecsendiót vagy őrölt kardamomot használni helyette

A karfiolt félig sós vízben megfőzöm, vigyázva, hogy még elég kemény maradjon, lecsepegtetem. A sárgaborsó lisztet elkeverem elsőre két dl vízzel, lisztje válogatja mennyi kell bele, ha kell adok még hozzá, de egy nokedli sűrűségű masszát kell kapnom, amit megsózok.
A gluténmentes lisztbe beleforgatom a karfiol rózsákat, majd a masszába, utána pedig a morzsába. Semmivel sem bonyolultabb művelet, mint a hagyományos panírozás 🙂
Forró olajban/kókuszzsírban kisütöm, papírtörlőre szedem és már ehetünk is.

Míg a tojásmentes panírban készült karfiol rózsáim sülnek, elkészítem a salátát. A megmosott, lecsepegtetett rukkolát összekeverem a feldarabolt mangóval és leöntöm a fűszerekkel kikevert kókuszjoghurttal. Nem vagyok egy nagy kókuszjoghurt rajongó, de a kesernyés rukkolával és az édes mangóval remek triumvirátust alkotnak.

Mangó saláta - vegán rántott karfiol

Pin It

Vélemény, hozzászólás?