Minestrone

Minestrone

Minestrone egy olasz zöldségleves, amit nagyon nehéz pontosan meghatározni, hiszen ez maga a LEVES. Neve is a minestra, leves szóból ered és ahány helyen esszük, annyiféleképp elkészített verzióval találkozhatunk, épp, mint kis hazánkban a zöldségleves esetében.

Egy dologban biztosak lehetünk a minestronéval kapcsolatban, egy roppant laktató, tartalmas levest ehetünk, ami tésztával kiegészítve egytálételként is megállja a helyét.
Nálunk is kerül bele P. részére apróra tört spagetti tészta, én nem igénylem a tésztát hozzá, nagy ritkán egy kis pecorino vagy parmezán (mindkét esetben 20 hónapnál tovább érlelt) forgácsot teszek rá tálaláskor. A minestronéban azt is szeretem, hogy alapvetően sűrű, semmiféle liszt vagy lisztpótló adalék nem szükséges a sűrítéséhez, így természetes módon gluténmentes. Készülhet paleo változatban is, akkor nem kerül bele semmilyen hüvelyes, ami olasz honban sem mindenhol jellemző, én többször ettem nélküle, mint vele.

MinestroneHozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, 2 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 30 dkg cukkini, 4-5 szárzeller, 20 dkg káposzta, 2 hámozott paradicsom, 1 kápia paprika, 2 dl paradicsomlé, 1 l víz, só, bors, oregano, kakukkfű, bazsalikom, 0,5 dl olívaolaj

A zöldségek előkészítésével kezdem, mindent csíkokra vágok. Ez szintén egy olyan pont ennél az ételnél, hogy ízlés dolga, lehet csíkra, lehet kockára, a lényeg apróra, vékonyra legyen vágva – szerintem.

Az olajon megdinsztelem a hagymát, fokhagymát, majd hozzáadom a répákat és a zellerszárat. Összeforgatom és felöntöm a vízzel. Kb 10 percet főzöm, amikor beleteszem a paradicsomlét és a hámozott felcsíkozott paradicsomot, valamint a paprikát és a cukkinit is, ekkor már fűszerezem szárított fűszerekkel. Újabb kb 10 perc és megy bele a káposzta, amit épp 5 percig főzök benne. Az elkészült még forrásban lévő levesbe friss kakukkfüvet és bazsalikomot szórok és már tálalom is.

Minestrone

 

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?