Hamis túrós, vagyis köleses rétes

kölessel töltött rétes

Kevés túró volt itthon és a megbontott réteslapot nem szerettem volna tárolgatni. Ekkor jutott eszembe, hogy kölesből remek hamis körözöttet ettem egy vegán barátnémnál, így arra gondoltam, ha arra jó, akkor rétesbe is jó lesz…

annyira jó volt a rétesbe, hogy hamarabb fogyott el, mint a normál túrós 🙂
Tehát ajánlom bátran a kipróbálását, nem csak túró kerülőknek 🙂

köleses rétesHozzávalók – 2 rúdhoz: 2x 3 réteslap, 2,5 dl köles, 5 dl víz, 10 dkg aszalt sárgabarck, 2 dl vízben főtt 2 evőkanál teljes kiőrlésű tönköly dara, 5 dkg nádcukor, 2 evőkanál vaníliás cukor (kb 2 csomag), olaj a kenegetéshez, tejföl vagy olaj a tetejére.

A kölest leöblítem és a dupla mennyiségű vízben puhára főzöm, nagyjából 20 perc alatt. Közben megfőzöm a 2 dl vízben a 2 púpos evőkanál grízt és melegen összekeverem a kölessel, fedő alatt hagyom kihűlni a masszát. Ha kihűlt, hozzákeverem a cukrokat és betekerem a rétesbe a szokott módon. A réteslapokat olajjal megkenem, így fektetem egymásra, majd rá a töltelék, végül megszóróm az apróra vágott aszalt sárgabarackkal, a két oldalát behajtom és feltekerem. 180 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütöm.
A tetejét tejföllel kentem meg, majd porcukorral szórva tálaltam.

kölessel töltött rétesNemcsak finom, de a köles magas rosttartalma miatt igazán egészséges nassolni való 🙂

kölessel töltött rétes

Pin It

Vélemény, hozzászólás?