Vannak ételek amiket kedvelünk és persze vannak olyanok, amiket kevésbé. A vargabéles soha nem tartozott a kedvenceim közé, de aztán eljött az idő, hogy nem ehetek túrót… Hát mire másra vágynék, mint egy jó túrós vargabélesre? 😀
Igen, azt hiszem nem vagyok ezzel egyedül, sokkal jobban vágyok arra, amit nem lehet… Kb, mint fogyókúránál a csokira, igaz csajok? 🙂
Aztán ahogy jött a gondolat, el is feledkeztem róla, egészen addig, míg a napokban Édsanya nem emlegette fel, hogy milyen rég evett vargabélest 🙂 No, gondoltam eljött az időm, kitaláltam, hogy csinálok vargabélest, de természetesen hamis változatban, azaz túró nélkül…
A nekem már remek túró pótlónak bevált a köles (körözött, hamis túrós rétes, stb) így most is ebben gondolkodtam. Azt kell mondjam, remekül bevált 🙂
Hozzávalók: 10 dkg köles, 10 dkg cérnametélt, 1 cs réteslap, 3 tojás, 2cs vaníliás cukor (eritrit), 2 evőkanál méz, 1/2 vanília rúd kikapart magja, 1 (bio) citrom reszelt héja, csipet só, kevés olaj a lapok kenegetéséhez.
Ha szereted a mazsolát, ne felejtsd ki belőle – én nem szeretem, így kihagytam.
A kölest 3-szoros, csipet sóval ízesített vízben egészen puhára, akár pépesre főzöm és kihűtöm. A cérnametéltet is a szokásos módon megfőzöm, figyelek, hogy ne főzzem egészen puhára, a tésztát is kihűtöm.
A tojások fehérjét (ha lapul a hűtőben 1-2 tojás fehérje, nyugodtan hozzá lehet adni) kemény habbá verem, a sárgáját kikeverem a cukorral, mézzel, citromhéjjal, vanília maggal. Először a cukros sárgáját összekeverem a kölessel, majd ezt a keveréket a tésztával (ha kerül bele mazsola, akkor azt is itt tegyük bele), utána ebbe forgatom bele a fehérje habot.
A réteslapokból előveszünk kettőt és kibélelünk vele egy kb 26×32 cm-es tepsit (nem baj ha nagyobb, legfeljebb kicsit laposabb lesz a süti), megkenjük olajjal és újabb két lapot ráteszünk. Úgy kell a lapokat a tepsibe helyezni, hogy minden oldalon legalább a tepsi széléig feljöjjenek, de az sem baj ha kicsit kilóg, majd visszahajtjuk.
Ebbe a rétes fészekbe töltjük bele az elkészített köleses tölteléket.
1 réteslappal letakarom, ezt megkenem olajjal, ráteszem a következő lapot, azt is megkenem olajjal. Nekem volt még két lapom, így azt is rátettem a fenti módon. (de ha 6 lapos a rétes csomag, akkor elég a két lap is a tetejére.)
180 fokos előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
A tetejét porcukorral szórjuk.