Korpás zsemle

Korpás zsemle

Szeretjük a friss zsemlét, de a világból ki lehet kergetni a boltokban kapható felfújt zsemlének csúfolt valamikkel… Természetesen vannak kivételek, néhány pékség igazán finom zsemlét csinál, de korpás zsemlét kevés helyen lehet kapni.

Azt már mondanom sem kell, hogy kevés kivétellel (pl. kedvencem az Imrei Pékség) azért a pékségekben is kerül egy kis ez meg az a pékáruba, hogy olyan legyen amilyen… No, de ebbe ne menjünk bele, vannak kivételek, tisztelem is őket érte, de sajnos a kedvencem sem gyárt pl korpás zsemlét, mi pedig valamiért ezt nagyon szeretjük.
Most ismerkedem a Szabó Malom adalékanyag mentes lisztjeivel, amit eddig próbáltam, nagyon tetszett, így ez a zsemle is onnan származó lisztből készült.

Hozzávalók: 40 dkg BL112 félfehér kenyérliszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 3 evőkanál tönkölykorpa, 1 mokkáskanálnyi cukor, 2 mokkáskanálnyi só, 1 kis doboz natúr joghurt (175 gr)

A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt, a lisztet átszitálom és hozzáadom a sót, a korpát, a joghurtot, majd amikor kész az élesztős tejet. Alaposan kidagasztom. Egy viszonylag lágy tészta lesz a végeredmény, a lényeg, hogy ne ragadjon. Meleg helyen duplájára kelesztem, kb 40 perc alatt.
Ezután átgyúrom, majd vizes kézzel nyolc cipócskát formálok belőle, ezeket már a sütőpapírral bélelt tepsire teszem, megfelelő távolságra egymástól, mert még nőni fognak.
Letakarom és pihentetem még 20 percet, majd tejjel megkenem a tetejüket.
200 fokra előmelegítem a sütőt, úgy hogy az aljába egy régi rozoga tepsibe 2 dl vizet öntök és azt már a melegítéstől folyamatosan bent hagyom. A zsemlék kb 20 perc alatt készre sülnek, mi szeretjük a szép színűeket, de világosabban is ki lehet venni.
Amikor kiveszem, forrón újra megkenem tejjel és nagy sóhajok közepette várom, hogy kicsit meghűljön 🙂

Korpás zsemle

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?