Csülök pörkölt tojásos nokedlivel – szerelmes tálalásban :)

Csülök pörkölt tojásos nokedlivel

Bálint illetve Valentin (kinek, hogy tetszik) előtt egy kis tálalási trükk… Semmi extra, nekem mégis sikerült Páromat levenni vele a lábáról 🙂

Mint írtam már tartjuk is a Valentin napot, meg nem is… Szerencsésnek mondom magunkat, nálunk sokszor van Valentin nap egy évben, apró meglepetések, egy-egy kedvesség nemcsak az év egy bizonyos napjára esik. De ezen a napon is megragadjuk a lehetőségét annak, hogy egy kis apró figyelmességgel, vagy éppen egy finom étel alkalomhoz illő tálalásával mosolyt csaljunk egymás arcára.
Párom kedvencét főztem: csülök pörköltet, mindenféle extra nélkül, és másik kedvence a tojásos nokedli volt hozzá a köret. Mellé egy pohár jó bor, vacsora után egy film… Szerintem ennél több nem is kell Valentin napra 🙂

Hozzávalók: 1 kg csontozott csülök, kockára vágva, 5 dkg mangalica zsír, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál házi vegeta, 2 paprika, 1 paradicsom (nekem ezek ilyenkor a fagyasztóból bukkannak elő, még a saját termésből), fűszerpaprika, só, bors, kömény, majoránna, kb 1 liter víz
Tojásos nokedli: 1+3 tojás, 2 dl víz, liszt amennyit felvesz, 175 gr tejföl

Csülök pörkölt tojásos nokedlivelA nokedlivel kezdem, hogy legyen ideje megpihenni és formára szépen összeállni a szívecskés torta sütőben.
Alaposan eldolgozom a tojást és a vizet, és apránként annyi lisztet adagolok hozzá, hogy sűrű nokedli tésztát kapjak, mivel sós vízben főzöm és nem magában esszük, így én nem sózom a tésztát. lobogó forró sós vízben kifőzöm.
+ tojást egy csipet sóval elkeverek a kis doboz tejfölben, a nokedlit serpenyőbe borítom és ráöntöm a tejfölös tojást. Addig kevergetem, amíg tojás megszilárdul benne, de a tejföltöl mégsem lesz száraz. A torta formát kibélelem háztartási fóliával és beleszedem forrón a tojásos nokedlit, jól megnyomkodom benne és hagyom hűlni.

A pörkölthöz a csülökhúst felkockázom, a hagymákat, paprikát, paradicsomot szintén.
A zsírt megolvasztom a lábosban és hozzáadom a hagymákat. Lassú tűzön fonnyasztom a hagymát fedő alatt, jó sokáig… Kb 20 perc elteltével megnézem és ha jónak ítélem, hozzáadom a paprikát és kb egy dl vizet. Visszateszem a fedőt és tovább főzöm, kb újra 15-20 percig. Aztán a paradicsom és a házi vegeta hozzáadásával megismétlem ezt az egészet. Amikor a szaft elkészült, hozzáadom a húst, kicsit átpirítom a szafton, majd megszórom a pirospaprikával azzal is átforgatom, de vigyázok, hogy a paprika ne égjen meg! Végezetül felöntöm annyi vízzel ami épp ellepi a húst, sózom, borsozom, csipet őrölt köményt és ízlés szerint majoránnát adok hozzá. Fedő alatt főzöm, amíg a hús megpuhul, ekkor leveszem a fedőt és ha szükséges elfőzöm a szaftból a maradék vizet.

A nokedlit tálra borítom (ha szükséges kiborítva melegítem, ráhalmozom a forró pörköltet és így tálalom.

Csülök pörkölt tojásos nokedlivel

Pin It

Vélemény, hozzászólás?