Balatoni hekk, otthon

Balatoni hekk, otthon

No, március 27-e van és egész nap esett a hó… Nem szeretem időjárás ez, bár a havat szeretem, de ekkora hó itt még télen sem volt… Úgy döntöttem varázsolok egy kis nyári, balatoni hangulatot, legalább az ebédhez…

Felmerült egy fürdőruhás, törölközőbe tekeredett piknik, de annyira meleg még a lakásban sincs, így maradt alternatívának a jó öreg hekk 🙂

Balatoni hekk, otthonNem boncolgatom, hogy miért pont a hekk lett a sláger a Balatonon (megtették ezt már többen előttem), a lényeg, hogy ha jól van elkészítve, remek csemege, szeretjük.
Én mindig friss péksütivel vagy kenyérrel, amolyan jó ropogós héjúval -ha sikerül kiudvarolnom a kenyérvéget a büféstől az külön öröm -, és savanyúval, méghozzá pfefferonival, esetleg csípős alma paprikával eszem. Ez utóbbi külön mókás, mert ha beleharap az ember, tuti egy-két mag és egy kis lé a szomszédra is jut. Felvágva meg kösz nem kérem, ki tudja ki is vágta fel valójában 🙂

No, nézzük a hekket… Nem kell hozzá sok minden és egy kis előkészülettel hamar el is készül.

Hozzávalók: hekk törzs, só, liszt, zsemlemorzsa, őrölt paprika, bors, fokhagyma por, olaj a sütéshez.

A megtisztított halat előző este besózom és letakarva beteszem a hűtőbe. Másnap reggel leitatom papírtörlővel és beleforgatom a paprikás, borsos lisztbe. A lisztet úgy készítem, hogy 10-15 dkg liszthez adok 1 evőkanák zsemlemorzsát, 1 evőkanál paprikát és egy kávéskanál frissen őrölt borsot, ízlés szerint fokhagymaport, ezt jól elkeverem és mehetnek bele a halak. A belisztezett halakat egy tálcán felsorakoztatva visszateszem a hűtőbe, amikor már forró az olaj akkor veszem ki és mehetnek a bő olajba sülni. Papírtörlőre szedem és tálalom.

Balatoni hekk, otthonMindig forrón tálalom, szeretem, ahogy gőzölögve omlik le a gerincéről a hófehér hal hús…

Balatoni hekk, otthon

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?