Töltött desszert tojás

Töltött desszert tojás

Sokat gondolkoztam, hogy a “roskadásig” töltött Húsvéti asztalon mi legyen idén a desszert… Ugyanis bármilyen finomat csinálok, a böjti napok után a sonka sok(k)…
Aztán szembejött velem egy ötlet…

Az interneten bolyongva találtam rá teljesen véletlen a töltött csoki tojás desszerté minősítésére, itt. Elsőre nagyon megtetszett, csak egy picit átvariáltam a tölteléket, nem édes sajtkrémmel (látszik, hogy nem ismerik külföldön a túró rudit 🙂 ), hanem túróval akartam tölteni és mivel elhatároztam hogy idén Húsvétkor csak saját készítésű dolgok kerülnek az asztalunkra, így kitaláltam, hogy a csokit is magam készítem hozzá.

Itt ütköztem az első akadályba, mert csoki készítésében nem vagyok nagyon rutinos, egy-két bon-bon készült csak eddig és megfelelő formám sincs a tojásokhoz, így improvizálnom kellett. Elkezdtem gyűjteni a tojáshéjat, méghozzá úgy, hogy minden tojást a két harmadánál igyekeztem feltörni, forró vízzel lemostam és kiszedtem belőle a fehér hártyát…

Töltött desszert tojásAztán mint a bon-bon készítésnél, megolvasztottam 20 dkg csokit gőz felett, amikor elérte a megfelelő hőfokot tettem bele még 5 dkg csokit és elkevertem alaposan benne. Aztán a tojás héjakba csurgattam, hogy mindenhol legyen csoki és kiöntöttem a felesleget vissza az edénybe. A csokis tojáshéjakat beraktam a hűtőbe és 20 perc múlva megismételtem a folyamatot a maradék újra felmelegített kicsit visszahűtött csokival, majd újabb 20 perc múlva ismét.

Töltött desszert tojásFontos, hogy elég vastag legyen a csoki, különben törik a tojáshéjjal együtt amikor lehámozzuk róla!

Éjszakára hűtőben hagytam héjastól a csokitojásokat, majd reggel megpucoltam őket. Nekem egy éles késsel való “kocogtatás” és óvatos hámozás vált be a leginkább.

A túrókrémhez tojásonként egy evőkanál túrót, vaníliás cukrot és 10 evőkanál túróhoz 1 evőkanál tejfölt adtam, alaposan összekevertem és a csokitojásokba töltöttem. Ezután újra hűtöttem őket és a túróba pici mélyedést csinálva töltöttem be a “sárgáját” – marcipános baracklekvár formájában.

Töltött desszert tojásFogyasztásig egyesével fóliával letakarva hűsölnek a hűtőben.

Bolti üreges csokitojásból is elkészíthető, egy éles vagy recés késsel a kétharmadánál megskalpolva a tojásokat. Bár az én módszerem sokkal macerásabb, de szerintem sokkal finomabb is 🙂

Töltött desszert tojás

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?