Rahátos kalács – kakaós raháttal és áfonyával – VKF 55. fordulójára

Rahátos kalács - kakaós raháttal és áfonyával - VKF 55. fordulójára

Minden kedves Olvasónak Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Egészen decemberig azt sem tudtam létezik olyan, hogy rahát… Aztán egyik általam sokat látogatott blogra került fel ezzel a török származású, gyümölcs-zselé szerű, porcukorba forgatott édességgel készült cserépben sült kalács…

Ildi remek édességét megtudjátok nézni itt. Már akkor beleszerettem, mondjuk ezek a helyes cserépben sült kalácsok, egyébként is remek ajándékok szerintem, biztosan elkészítem majd ebben a formában is 🙂 Nemcsak az ötletet, de magát a rahátot is Ildinek köszönhetem (még egyszer ezerszeres hála érte 🙂 ), ugyanis a múlt heti blogger találkozóra ajándékként hozott gyümölcsös és csokis vagyis kakaós rahátokat. Úgy hozta a szerencse, hogy enyém lett az egyik kakaós. Nem volt kérdés, hogy mi készüljön belőle 🙂

Mivel a kakaó mellé szerettem volna egy kis pikáns ízt is becsempészni, így az aszalt áfonyára esett a választásom. Ez a kalács lett a Húsvét vasárnapi reggeli, jobbat nem is választhattam volna 🙂 Ráadásul a VKF is az 55. fordulóhoz érkezett a Húsvéti témával, így természetes. hogy ez az isteni kalács lett az én nevezett ételem a játékra. Köszönet a remek témáért a jelenlegi Háziasszonynak, a Dublin felett az ég blog írójának!

Úgy gondoltam, ez a kalács megérdemli, hogy egy új tésztát is kipróbáljak hozzá, a választásom erre a kalács-ra esett, mert az utóbbi időben többen nagyon dicsérték – én pedig jelentem beállok a dicséretet osztók sorába! 🙂

Rahátos kalács - kakaós raháttal és áfonyával - VKF 55. fordulójára

Hozzávalók egy kb. 500 g kalácshoz: 340 g liszt, 40 g porcukor, 35 g puha vaj, 2 tojássárgája, 20 g élesztő, 1 tk só, 170 ml langyos tej, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 5 dkg aszalt áfonya, 3 kocka kakaós rahát apróra vágva
A lekenéshez: 1 egész felvert tojás

A langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt és hagyom felfutni. A lisztet átszitálom hozzáadom a sót, a vaníliát, a tojásokat, a vajat, majd a felfutott élesztőt és alaposan összedolgozom. Meleg helyen 20 percig kelesztem, aztán kicsit átnyomkodom és fél órára visszateszem a melegbe.
A megkelt tésztát kinyújtottam, egyenletesen elszórtam rajta a rahátot és áfonyát, majd feltekertem és hat részre vágtam. A hat részből gombócokat formáltam, újabb 20 percig pihentettem letakarva. Ezután kifele vékonyodó hat hosszú szálat sodortam a gombócokból és hatos fonással összefontam. A hatos fonat elkészítésére ezt a remek videót ajánlom, Farkas Vilmostól.

A legfontosabb, hogy se nagyon szoros, se túl laza ne legyen a fonat és a végeket jól dolgozzuk el. Az enyém így nézett ki sütés előtt:

Rahátos kalács - kakaós raháttal és áfonyávalA tojással lekent kalácsot, előmelegített 190 fokos sütőben kb 25 percig sütöttem.

Rahátos kalács - kakaós raháttal és áfonyávalNagyon finom a tésztája is ennek a kalácsnak, foszlós, jó ízű, a rahát pedig nagyon jó állagot vesz fel sütés közben és mennyei az íze az áfonyával.

Rahátos kalács - kakaós raháttal és áfonyával

Pin It

Vélemény, hozzászólás?