 
		Nem klasszikus csőben sült, de nem is klasszikus rakott, amolyan minek nevezzelek étel 🙂 Viszont nagyon finom, remek maradék hasznosítás, nevet pedig kell neki adni, így maradtam a rejtélyesebb csőben sült elnevezésénél.
Édsanyát ezzel a csőben sült kifejezéssel a világból ki lehet kergetni, merthogy hol a cső??? Én sem voltam sokáig tisztában vele honnan ered a kifejezés, de azt tudtam, hogy ezeket az ételeket kedvelem, csőben sültből még rosszat nem ettem 🙂 Kicsit kutakodva kiderült, hogy az au gratin, azaz sütőben sült étel az elnevezés alapja, természetesen honnan máshonnan származna, minta a franciáktól. Tehát a csőben sült, az tulajdonképpen sütőben sült valami, valamilyen mártással – klasszikusan besamel – és egy kis sajttal a tetején. Hát ezért kedvelem én annyira, mert minden alkotó elemét szeretem. A mártás lehet bármilyen, ebben a receptben én is lecseréltem, hiszen nem akartam már plusz lisztet belevinni az ételbe.
Az ötlet onnan jött, hogy maradt bő egy adag tojásos nokedli a hétvégi ebédből, amiből 3 személyre kellett valamilyen gyors vacsorát varázsolnom. Párom jó szokásához híven hiányolta a szalonnát a tojásos nokedli mellől, gondoltam, akkor most összehozom neki a kettőt.
 Hozzávalók: kb 30 dkg nokedli (tojásos nokedli maradék), 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 10-12 levél medvehagyma, 1 tojás sárgája, 10 dkg sajt, só, durvára darált színes bors, szerecsendió
Hozzávalók: kb 30 dkg nokedli (tojásos nokedli maradék), 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 10-12 levél medvehagyma, 1 tojás sárgája, 10 dkg sajt, só, durvára darált színes bors, szerecsendió
A szalonnát apró kockára vágva egy serpenyőbe zsírjára sütöttem, majd ezen pirítottam le a szintén apróra vágott gombát. A tejfölt kikevertem a tojás sárgájával, és a fűszerekkel, aztán mindent összekevertem egy nagy tálban, nokedlistől, gombástól, mártásostól és egy sütőtálba rendeztem. A tetejét megszórtam reszelt sajttal és a sütőben 180 fokon, kb 25 perc alatt összesütöttem.
 Nagyon laktató és nagyon finom volt, friss salátával egy különleges tavaszi fogás.
Nagyon laktató és nagyon finom volt, friss salátával egy különleges tavaszi fogás.
 
							
									
								
			
			
	

