Körtés őszibarack lekvár

Körtés őszibarack lekvár

Tavaly készült először ez az összeállítás, akkor igazából a szükség szülte, mivel mindkét gyümölcsből épp csak annyi volt, hogy egy-egy adag lekvárnak ne legyen érdemes nekiállni. Idén már tudatosan készítettem, hiszen akkora sikere volt ennek a vaníliás csodának, hogy muszáj volt 🙂

Lehet kissé túlzás lekvárnak nevezni, az állagát tekintve ugyanis egy kicsit inkább a “bébi papi”-ra emlékeztet, fogyaszthatják is bébik, hiszen sem tartósítószer, sem cukor nincs benne, színtiszta gyümölcspép. Mi pedig nagyra nőtt csecsemőként esszük bármihez 🙂

Körtés őszibarack lekvár

Hozzávalók: 5 kg őszibarack, 2 kg körte, 1 rúd vanília, 1 mokkáskanál borkén

Őszibarackból én az érdi fehér húsú barackot, körtéből pedig nyári vilmost használtam.
Egy tálba hideg vizet engedtem, ebben feloldottam a borként,  a friss és hibátlan gyümölcsöket megmostam, megpucoltam, kimagoztam és a vízbe tettem. Ez a borkénes áztatás azért szükséges mert gyönyörű fehér marad a gyümölcs.
A gyümölcsöt leöblítés után egy lábasba szedtem, kezemmel kicsit áttörtem, a vanília rudat egészben beledobtam és közepes lángon felforraltam. Amikor forrt a vanília rudat kipecáztam belőle, nem tudom ki hogy van vele, de a 6-8 cm-es rúd úgy el tud bújni a pépben, hogy néha percekig kell vadásznom… A gyümölcsöt botmixerrel pépesítettem, majd belekapartam a vaníliarúd magjait, hagytam, hogy újra “rottyanjon” egyet és már szedtem is az előre alaposan kimosott, kiforrázott üvegekbe.
Az üvegek forrón a paplannal bélelt ruháskosárba, azaz a száraz dunsztba kerültek, ahol szép lassan kihűlnek.

Körtés őszibarack lekvárFelhasználható bármilyen sütemény mellé, de sütemény tésztájába is, valamint önmagában egy kis egészséges csemegeként is finom, egy borús téli estén 🙂

A kóstoláskor most épp erre az új kedvencünkre, a csokis kuglófra került belőle

Körtés őszibarack lekvár

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?