Nemrégiben írtam arról, hogy felfedeztem magamnak a szegfűszeget a sütemények vonatkozásában. Mind ízében, mind illatában nagyon passzol a karácsonyi süteményekhez, így hamar nagy kedvencem lett…
A szegfűszeges csokis keksz után kaptam egy nagyon kedves levelet az egyik olvasómtól, hogy Ő olvasott egy szegfűszeges kekszet tavaly a Good Food-ban, ha szeretném megkeresi nekem… Naná, hogy szerettem volna, így meg is született pici változtatással egy újabb szegfűszeges csoda 🙂
Hozzávalók: 10 dkg török mogyoró, 35 dkg liszt, 25 dkg szoba hőmérsékletű vaj, 1 teáskanál vaníliakivonat, 25 dkg porcukor (szerintem 15 dkg bőven elég), 1,5 teáskanál őrölt szegfűszeg + amit én tettem bele: két (vegyszermentes) narancs reszelt héja, 8 dkg étcsoki
Összekevertem a lisztet 1 teáskanálnyi őrölt szegfűszeggel, a vajat, 8,5 dkg cukorral, a vaníliakivonattal, a darált mogyoróval, a narancs héjával robotgéppel alaposan kikevertem, majd hozzáadtam a lisztet és kézzel tésztává gyúrtam. Amikor kezdet összeállni, akkor hozzágyúrtam az apró darabokra vágott csokit is.
A tésztát négy részre vettem, sodortam egy csíkot belőle és felkarikáztam késsel:
160 fokra előmelegített sütőben, úgy 12 perc alatt sültek meg, nem kell sötétre sütni!
A maradék nálam 6,5 dkg porcukorban elkevertem a fél teáskanál szegfűszeget és forró, sütőből kivett kekszeket megszórtam vele.
Jól záródó dobozban sokáig eláll, de ajándékba is kiváló!
A maradék nálam 6,5 dkg porcukorban elkevertem a fél teáskanál szegfűszeget és forró, sütőből kivett kekszeket megszórtam vele.
Jól záródó dobozban sokáig eláll, de ajándékba is kiváló!
Nagyon köszönöm a receptet! 🙂
A recept a Good Food – 2012. I. évfolyam 9. számában olvasható.
Hű, ez nagyon-nagyon jól hangzik! Kipróbálós! 🙂
Már három adag készült belőle, finom és ajándéknak is nagyon jó 🙂