Az történt, hogy Marka barátnémtól isteni finom csokis kuglófot kaptam karácsonyi ajándékba… aztán az is történt, hogy ki kellett találnom néhány nagyon különböző embernek karácsonyra valami kis apróságot…
így esett, hogy a sütemény sütésre esett a választásom, mivel volt egy tavaly óta dédelgetett tervem, így egyértelmű volt, hogy kipróbálom Ildinél látott cserépben történő sütési technikát. Ez már akkor is nagyon tetszett, de a rahátos kalácsot már megsütöttem, sőt a rahát is elfogyott, így esett a választásom Marka csokis kuglófjára.
Mindkét választás remek volt, szerették egymást 🙂 Én pedig a végeredményt 🙂
10 db 9 cm-es cserepet vásároltam (ááá, nem néztek nagyon hülyének a kertészetben… a cserepes osztályon rajtam kívül egy teremtett lélek nem volt 🙂 ), ebbe dupla adag készült az eredetihez képest a csokis kuglófból, plusz még egy lett volna, ha lett volna 🙂
A recepten a duplázáson túl csak annyit változtattam, hogy kandírozott citrus héjakat apróra vágtam és ezt még pluszban a tésztához adtam, hogy egy kis karácsonyi jelleget kölcsönözzek a végeredménynek.
Hozzávalók: 10 (+1) 9 cm cserépből készült virágcserép, úgy 3 méter sütőpapír, 8 tojás
44 dkg nádcukor + kb 5 dkg porcukor a szóráshoz, 20 dkg darált dió,
20 dkg cukrozott kakaópor, 10 dkg Holland (típusú) kakaópor, 24dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 4 dl tejföl, 2 dl olaj, 10 dkg apróra vágott kandírozott citrom és narancs héj.
Kezdtem azzal, hogy hideg vízbe beáztattam a cserepeket, és leszedtem róluk mindenféle címkét. Mint kiderült, a cserépről egyszerűbb volt a címkét szárazon leszedni, ne azzal áztassuk be 🙂
A tojásokat a cukorral alaposan kikevertettem a robotgéppel, egészen fehéredésig, majd hozzáadtam az előzőleg elkevert kakaóporokat, lisztet, darált diót és a sütőport és ezzel is jól összekevertem. Végül folyamatosan keverve belecsurgattam az olajat, majd a tejfölt
A cserepeket közben kiszedtem a vízből, és hagytam lecsöpögni, majd sütőpapírral béleltem őket:
és egymás mellé állítottam egy alacsony peremű tepsire.
3/4 ig, pontosabban a cserépen lévő peremig töltöttem őket a tésztával, majd hideg, 180 fokra állított sütőbe toltam az egésze tepsit és kb 50 percig sültek (tűpróba).
A sütőből kivéve (vigyázat, nagyon nehéz!) még forrón megszórtam porcukorral és egy kevés kandírozott citromhéjjal.
Másnap filccel feliratoztam, nevekkel láttam el a cserepeket, majd celofánba csomagolva várták sorsukat:)
Nagy sikere volt a kis csomagoknak a megajándékozottak körében 🙂