Trüffel golyók – színes köntösben

gasztro ajándék

Karácsonyi gasztro ajándéknak készültek ezek a golyók, igazából csak aprócska ajándék, de amolyan kis szívhez szóló színes csomagok 🙂

A 20. SAD (Süss! Alkoss! Díszíts!) játék Háziasszonya ebben a fordulóban a Konyhán innen, kerten túl… blog írója felhívására kezdtem el valami jópofa gasztro ajándékon gondolkodni. Aztán addig gondolkodtam, hogy a határidőről szépen lecsúsztam, de azért még hátha beleférek, ha meg nem, akkor abban reménykedem, adok Nektek használható ötletet 🙂

Nálam az idén favorit a színes kókusz, amit először egy tortára, aztán mikulás sapkákra készítettem, most pedig tovább játszottam a színekkel és trüffel golyókat forgattam bele.

gasztro ajándékA színes kókuszok pillanatnyilag a kékeszöld kivételével mind ételfesték mentesek, természetes anyaggal lettek színezve:

A kókuszreszeléket előző nap megfestettem a meggyszörppel, gránátalma levével, pár csepp vízben feloldott kurkumával, valamint zöld mandula aromával: a reszeléket egy nejlon zacsiba tettem, hozzáadtam két evőkanálnyi pl. meggyszörpöt, befogtam a száját majd jól elmasszíroztam az egészet, hogy mindenhol elegyedjen a kókusz és a szörp. (Ha ételfestékkel készül, akkor pár csepp ételfesték, vagy ha por alakú, akkor egy mokkáskanál végével egy pici port pár csepp vízben feloldva) Ezután hozzáadtam a keményítőt, összeráztam, majd tálcára terítettem és hagytam kiszáradni.

Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé (jó minőségű csokoládé én 70 %-os kakaótartalmút használtam), 75 ml habtejszín, 10 dkg vaj, 3 evőkanál kókusztej, 3 evőkanál méz, 40 ml kókuszlikőr
A díszítéshez: 20 dkg kókuszreszelék, fenti módon leírtak szerint színezve

A csokit vízgőz felett felolvasztottam, majd hűlni hagytam. A vajat kikevertem a mézzel, majd hozzáadtam kókusztejet és a likőrt.
A meghűlt csokihoz kevertem kis adagokban a tejszínt, majd a vajas keveréket, majd hűtőbe tettem egy órára, hogy kidermedjen.
Amikor már kissé összeállt a massza, habzsákba tettem, kis kupacokat nyomtam belőle a sütőpapírral borított tálcára és így mentek újabb 2 órára a hűtőbe dermedni 🙂
A lehűlt kupacokból nedves kézzel golyókat formáztam, amit a színes kókuszba forgattam.
Csomagolni csak átadás előtt csomagoltam őket, de lényeg, hogy fogyasztásig hűtőben tároljuk.

gasztro ajándékCelofánból készítettem a kis tölcséreket és vegyes színekben pakoltam bele a golyókat 🙂

gasztro ajándék

Pin It

Vélemény, hozzászólás?