Tökmagos kenyér

Tökmagos kenyér

A hajnali ébredésemnek egy nyertese biztos, hogy van: Párom, aki friss kenyér illatára ébred így hétvégén! Ma tökmagos kenyérkék készülnek…

Nem tudom mi van a tökmagban, rá lehet e szokni, de én egy ideje határtalan szerelemmel viseltetek iránta, mint Ti is látjátok szórom mindenbe, amibe csak lehet és már nagyon várom az első friss salátákat, amiket szintén fel lehet dobni ezzel a ropogós finomsággal.
Most annyit csavartam a dolgokon, hogy picit ízesítettem is rajta, nem szárazon pirítottam, hanem egy kevéske fokhagymás libazsíron. Utána hagytam teljesen kihűlni a zsír maradékában és úgy került a tésztába.

Szerintem érdemes kipróbálni, nagyon ízletes lett a kenyér.

Hozzávalók: 60 dkg BL112-as félfehér kenyér liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 5 dkg tökmag, 2 teáskanál só, olaj

A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt és elkeverem, feloldom benne, amíg egy tálba beleszitálom a lisztet és összekeverem a sóval, és a tökmaggal. Ehhez hozzáadom az élesztős vizet, és alaposan kidagasztom a tésztát. Amikor elérte a megfelelő állagot, elválik a kezemtől és a tál falától is, akkor beolajozom a kezem és átforgatom benne a tésztát. Meleg helyen 1 órát kelesztem, aztán átdolgozom a tésztát. Két kis kenyérkét formázok.és újabb 20 percre visszateszem a melegbe.

Tökmagos kenyérBekapcsolom a sütőt 220 fokra, és az aljára egy edényben kb 2 dl vizet teszek. Egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem a kenyereket, lekenem egy pici vízzel és 45 perc alatt megsütöm. Rácson hűtöm.

Ezek a kenyerek kb 5 perce lettek kész, tudom nem jó melegen megvágni és melegen enni végképp, de nagyooooooooooooon finom 🙂

Tökmagos kenyér

Pin It

Vélemény, hozzászólás?