Bukta és szilvalekváros-kolbászos csiga

Bukta és szilvalekváros-kolbászos csiga

Szokás szerint hajnalban keltem és ha már fent vagyok, akkor csinálok is valamit. Hétvége lévén Páromnak reggelit 🙂 Nagyon régen nem sütöttem buktát, ráadásul hetekkel ezelőtt beférkőzött a fejembe egy gondolat, amelytől azóta sem tudtam szabadulni…

Így esett, hogy nagy hirtelenséggel kétféle finomság került a szombati reggeliző asztalra.
Az egyik a hagyományos, Nagyikám által sokszor sütött szilvás bukta, a másik pedig ennek a tésztájából készült szilvalekváros-kolbászos csiga.
Látom ám a kérdőjeleket a fejek felett 🙂 Nem kergültem meg, de hetekkel ezelőtt valamelyik kolbász fesztivállal kapcsolatosan írtak a békési szilvalekváros kolbászról (itt megnézheted, nem álmodtam 🙂 ), nekem valamiért nagyon beköltözött a fejembe, vajh milyen lehet… Nos, az idei évre tervezett kolbász mennyiség már megjárta a füstölőt is, így már biztos volt hogy nem tudom kipróbálni, úgyhogy más formában barátkoztattam össze a szilvalekvárt a kolbásszal. A mi szilvalekvárunkban nincs cukor így igazán nem állhat ennek a barátságnak az útjában semmi 🙂
A biztonság kedvéért készült néhány bukta is, de akkora sikere lett a szilvalekvár és kolbász házasságának, hogy legközelebb beköltözik a buktába a kolbász a lekvár mellé!

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 6 dkg olvasztott vaj, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 2 evőkanál cukor, csipet só, 1 dl tej
Szilvalekvár, füstölt házi kolbász (nem túl száraz a csigához, hogy tekerni lehessen)

Ez nem túl nagy adag, ha csak bukta készül belőle, akkor olyan 8-10 kisebb darab lesz, a tepsi amiben sült 28×26 cm

Bukta és szilvalekváros-kolbászos csigaA langyos, cukros tejben elkeverem az élesztőt, a lisztet átszitáltam és a tálba összekevertem a sóval, a tojással és az élesztős tejjel, majd elkezdtem összedolgozni és végül csurgattam hozzá az olvasztott vajat. Egy lágy, kicsit “cuppanós” tésztának kell lennie a végeredménynek, ahogy összedolgozzuk semmiképp sem kell, hogy száraz legyen, ne ragadjon, de a kezünk legyen zsíros tőle (húhh, ennél jobban nem tudom megfogalmazni 🙂 )
25 percig meleg helyen a kelesztőtálban pihentetem, nagyjából a duplájára kelesztve.
Lisztezett deszkán kicsit átgyúrom, majd téglalap alakúra nyújtom és 6×6-os kockákra darabolom. Közepére megy a lekvár, feltekerem a két végét elnyomkodom és bedugom a tésztába, majd kivajazott, lisztezett tepsibe teszem, szorosan egymás mellé a buktákat.

A csigákhoz a tésztából kb 1 cm széles és 8-10 cm hosszú csíkokat csináltam, ezt megkentem szilvalekvárral, a kolbászkarikákat félbe vágtam és ezekkel a fél karikákkal raktam ki a csíkokat. Végül feltekertem és a tepsibe raktam, kellő távolságra egymástól, mert megnőnek!

A tepsit 15 percre beraktam az 50 fokra bekapcsolt sütőbe, ennyi idő alatt szépen megnőttek a bukták és a tekercsek is. Pici tejben elkevertem egy kevés cukrot és ezzel kentem meg a tetejüket. Feltekertem a sütőt 180 fokra és 15 perc alatt szépen megsültek. Amikor kivettem, még forrón újra átkentem a cukros tejjel.

A langyos buktánál

Bukta és szilvalekváros-kolbászos csigacsak egy fenségesebb reggeli van, a szilvalekváros kolbászos csiga 🙂

Bukta és szilvalekváros-kolbászos csigaLegyetek bátrak, próbáljátok ki, mert nagyon finom 🙂

Pin It

Vélemény, hozzászólás?