Ma van a palacsinta napja, azaz a Pancake Day 🙂 Hát, egy kis palacsintázásra nem kell nagyon rábeszélni, úgyhogy ha már palacsinta nap, akkor palacsintázzunk! 🙂
Emlékeztek még a Fésűs Éva a Palacsintás király című remek meséjére? 🙂 Filmben egész egyszerűen zseniális volt, remek szereplőkkel! 🙂
Máklekváros palacsintára esett ma a választás, ami az újdonság benne, hogy citrom krémmel, azaz lemon curddel került tálalásra. Hát, mit ne mondjak, mák és citrom nyerő páros 🙂
Hozzávalók:
a palacsintához: 2 tojás, 1/2 liter tej, 1 dl szódavíz, kb. 30-40 dkg liszt
máklekvár, + mazsola
Citrom krém: 3 tojás, 100 g nádcukor, 100 g kókuszzsír, 3 meyer citrom leve + héja
A palacsinta tésztát összeállítom, a tojást felverem, majd felváltva adagolom bele a lisztet a tejjel, míg egy sűrű masszát nem kapok, ezt hígítom fel a szódavízzel a megfelelő állagúra. Én cukrot nem teszek bele, így még véletlen sem ragad, ráadásul akár édes, akár sós palacsintához felhasználható.
Citrom krém, vagyis a hírneves lemon curd 🙂 Kifacsartam a citromokat és másik vegyszermentes citromok héját reszeltem bele. Az összes hozzávalót egy fém tálban elkevertem, majd gőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítettem. Ha hagyományosabban, mondjuk vajjal készítenétek, ajánlom Dina receptjét hozzá, azt kóstoltam, nagyon finom 🙂
Mikor minden kész volt, megkentem a palacsintákat a máklekvárral, megszórtam a mazsola függők kedvéért mazsolával és feltekertem. Egymás mellé fektettem egy tűzálló tálban, a tetejére kentem a citrom krémből és pár percre bedugtam a langyos sütőbe. Nem, nem sütöttem, csak épp egy picit átmelegítettem az egészet.
Fantasztikusan finom, igazi palacsinta napra való csemege 🙂 Lehet meghívom ebédre a palacsintás királyt 😀
ui: Ezt a receptet viszem Konyhalál Közös Kedd játékára, ahol ma a palacsinta a téma!
Szuper lett! Imádom a mákot és citromot együtt 🙂 A Palacsintás király pedig a kedvenc mesém volt 🙂
Köszi 🙂 Ugye hogy az egyik legtutibb mese? 🙂
Ez annyira ott van….húúúú, csorog a nyálam tőle….de a monitor nem fincsi. Ezt meg kell sütnöm nekem is.
Rajta, rajta 🙂 A máklekvár is bármikor készíthető és nem is tart sokáig 🙂