Gyümölcsös rizskoch, avagy rizsfelfújt egy kicsit másképp

Gyümölcsös rizskoch

Ahogy az eddigi múltjából az írásoknak már kiderülhetett, nem vagyok nagy rizs rajongó 🙂 Most mégis egy rizses vagy rizsás (? 😀 ) édességet hozok, ebben a formában még én is szívesen megeszem néha… Annyira néha, hogy az elmúlt 10 évben, kb. először 🙂

Két dolog juttatta eszembe a rizskoch nevű édességet a napokban, az egyik a VKF! 62. fordulója, melynek kiírását itt olvashatjátok, az Ezt ettem blog írójánál, aki ennek a fordulónak a Háziasszonya.
Először arra gondoltam, hogy sajnos ez a forduló kimarad az életemből, nem szeretem annyira a rizst, hogy valami izgalmasat sikerüljön kitalálnom belőle. Aztán jött a második dolog…

Édesapám a napokban lett volna 72 éves. Lassan 20 éve nincs köztünk, így születésnapján csak az emlékezés marad… Édsanyával épp ekkor került szóba, hogy kedvenc desszertjei közé tartozott a rizskoch és hányszor veszekedtünk a széléért, mert a sült széle a legfinomabb. No, és az is szóba került, hogy azért készült gyümölccsel (általában meggyel), mert “a gyereknek kell a vitamin”- mondta Édsanya. Persze, meg mert a gyerek meggyet nem, de a mazsolát kiköpködte volna 🙂

Hát így készült Apukám szülinapjára ez a rizskoch, egy kicsit másképp… hogy ne keljen a sült részeken (sem) veszekedni 🙂 és sok gyümölccsel, hogy legyen benne vitamin, mert ugye az “egyszem” lányod, a mazsolát sem szereti, még most sem 🙂
Békés szülinapot Apukám! 🙂

Gyümölcsös rizskochHozzávalók: 1 bögre rizs, 2 bögre tej, 2 evőkanál vaníliás cukor, csipet só, 1 dl tejszín, 4 tojás, 4 evőkanál xilit (vagy cukor) – ennyi cukorral nem lesz túl édes, ha az édesebb ízeket kedveled a dupláját is elbírja!, ízlés szerint gyümölcs: ebben 20 dkg eper és kb 5 dkg szeder van

A rizst megfőztem a tejben, amibe csipet sót és a két evőkanál vaníliás cukrot tettem.
A tojásokat ketté választottam a sárgáját elkevertem a cukorral, majd a fehérjéből kemény habot vertem a robotgéppel. A gyümölcsöt feldaraboltam, nekem most a fagyasztóból jött az eper és a szeder is, ezeket még fagyosan négybe vágtam. A kihűlt rizshez kevertem a tojások sárgáját és a tejszínt, beleforgattam a gyümölcsöt, végül a tojáshabot.
Hogy sok “széle” legyen, a szilikon muffin és mini kuglóf formáimat töltöttem meg vele 🙂
Előmelegített sütőben 35 perc alatt sült készre, a formában hagytam kihűlni.

Gyümölcsös rizskochCsokiöntettel kínáltam, de önmagában is nagyon ízletes.

Gyümölcsös rizskochGyümölcsös rizskochEgy biztos, a következő adagra nem kell 10 évet várni nálunk sem 🙂

Gyümölcsös rizskoch

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?