Teljes kiőrlésű zsemlék

Teljes kiőrlésű zsemlék

Gyorsan elkészülő, teljes kiőrlésű liszttel és egy pici korpával kevert zsemlék vagy duci kiflik. Szeretem, mert tartalmas és napokig fogyasztható….

Én legtöbbször felesben készítem, fele kifliféle, fele apró zsemle. De mindenki formázhatja kedvére, ez a tészta sok mindent kibír 🙂

Teljes kiőrlésű zsemlékHozzávalók: 30 dkg BL 80-as kenyér liszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 evőkanál tönköly korpa, 2 dkg élesztő, 2 dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsír, 1 teáskanál só.

A liszteket összekeverem, a korpát, sót is hozzáadom, miközben a langyos, cukros vízben az élesztőt felfuttatom. A liszt keverékhez adom az élesztőt és az olajat és kidagasztom. Amikor a tészta már összeállt, akkor adom hozzá a két kanál zsírt és tovább dolgoztatom a dagasztót. Akkor van kész, amikor felvette a tészta az összes zsírt. Letakarva a duplájára kelesztem, majd átgyúrom és 12 részre veszem.

Teljes kiőrlésű zsemlékLehet kevesebbre, akkor nagyobb zsemlék lesznek. Megformázom a zsemléket vagy kifliket, majd letakarva 20-25 percet hagyom pihenni, újra kelni.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt sülnek készre.

Teljes kiőrlésű zsemlék

Pin It

Vélemény, hozzászólás?