Pikáns rózsaszín rákocskák

pikáns rózsaszín rák

Ha egy különleges, de igazán könnyen elkészíthető előételre vágysz, akkor ezt Neked találták ki. Én egyenesen imádtam, a roppanós rákocskákkal csodát tett a pikáns borsos “bunda”

Újabb szakács választás elé állított a nemrégiben általam elindított szakácsmustra játék. Most Ildikó, a Háziasszonya, és igazán eredeti jelenséget Nigella Lawsont választotta a szakácsmustrára. A kiírás itt olvasható.

Nigella szintén a személyes kedvenceim közé tartozik. Életigenlő, természetes stílusával, kissé hedonista természetével, talán már az első általam látott műsorral a kedvenceim közé soroltam. Az 50 feletti, természetes szépségű nő ugyan profi módon kever-kavar a konyhában, de mindezt olyan természetességgel, hogy a legbonyolultabb fogásról is elhiteti, hogy ezt bizony bárki el tudja készíteni. Imádom, amikor arról beszél, hogy mennyire kell a finom falat minden családban és ez lehet a legegyszerűbb étek is, ha megfelelően van elkészítve. Másik nagy kedvencem, az akár éjféli nassolása… Azt hiszem tudja miről beszél, hiszen az élet a magán életben valóban sokszor tört borsot az orra alá… Ő ezzel a hedonista életszeretettel mutat fityiszt a sorsnak…
Könnyed stílusához, magas szintű intelligencia és szakértelem párosul, nem véletlen, hiszen pályafutását étteremkritikusként kezdte, tévés karrierje csak 2000-ben indult, mikor már két nagy sikerű könyvet is kiadott.

Az én választásom most egy egyszerű, de ízletes előételre esett, melyet a blogján találtam. Kissé kisebb mennyiségben készült, a fűszereket pedig mennyiségükben ízlésünknek megfelelően igazítottam hozzá.

pikáns rózsaszín rákHozzávalók: 25 dkg hámozott nyers garnélarák, 1 evőkanál rózsabors, 1/2 teáskanál tengeri só, 1/2 mokkáskanál kardamom mag, 1 csipet csípős őrölt füstölt paprika (házi készítésünk), 1 tojásfehérje, 2 evőkanál olíva olaj a sütéshez

Néhány szó a füstölt paprikáról. Bár néhány boltban kapható, mi házilag készítettünk. Párom szülei termesztenek fűszerpaprikát, de olyat, amit bizony én eddig még soha nem láttam/ettem. Ízre, színre is valami fantasztikus 🙂 Ők saját maguk szárítják, majd őrlik a paprikát, így ezt kihasználva egy füzért megkértem, hogy füstöljenek meg nekem és ez külön lett ledarálva. Nem mondom, hogy a nagymama nem nézett kissé lököttnek a kérésem hallatán, de természetesen megcsinálta nekem… Azóta is áldom érte, sok mindent meg lehet bolondítani ezzel a paprikával 🙂

A recepthez visszatérve, a kardamom magot, a nagy szemű sóval és a rózsabors felével mozsárban megtörtem és egy lapos tálra borítottam. A tojás fehérjét csipet sóval nem kemény (!) habbá vertem, és a recept szerint elkezdtem belemártogatni a rákocskákat, amiket a mártás után beleforgattam a fűszerkeverékbe és egyből mentek a forró olajba.
A serpenyőben csak kevés olaj van és valóban forró, így két-két perc alatt a rákok mindkét oldala tökéletesre sül.
Tálaláskor a félre tett rózsaborsot szintén durvára törtem és megszórtam vele a rákot.

pikáns rózsaszín rákEgy dologban nem követtem Nigellát, nem szaladtam el a boltba bagettért, mert frissen sült isteni teljes kiőrlésű kiflicskéim voltak itthon, amik karikára vágva, nagyon jól passzoltak a rózsaszín kis csodáimhoz 🙂

pikáns rózsaszín rákpikáns rózsaszín rák

Pin It

Vélemény, hozzászólás?