Húsvéti répa pogácsa

Húsvéti répa pogácsa

Kínáljuk a vendégeket Húsvétkor répával… Tudom, hogy nem megszokott, de ez volt az első gondolatom, amikor ezt a kiszúró formát a kezembe vettem 🙂

Utána pedig napokig azon kattogott az agyam, hogy tudom a zöldet és a pirosat összehozni színezék mentesen, valamint úgy, hogy egyben is maradjon… A színezés kérdés végül megoldódott, hiszen piros és zöld kelt tészta is készült, amikor piros-fehér-zöld pogácsa ötlete megfogalmazódott és kivitelezésre került, csak ebben a répában a medvehagyma helyett spenót adja a zöld színét a tésztának. Ezután már csak össze kellett varázsolni a két tésztát 🙂 Ezúton is csókoltatom a kiszúró készítőjét, látszik, nem sokat dolgozott tésztákkal, hiszen olyan keskeny átmenet van a répa és zöldje között, hogy azt bizony türelemjáték kiszúrás után felvarázsolni a pultról a sütőlemezre… Én egy kicsit össze nyomtam ezért a zöld szárrészt, így könnyebb volt.

Húsvéti répa pogácsaHozzávalók: 40 dkg finomliszt + még kb 10 dkg, 30 dkg főtt burgonya (vagy krumplipüré), 10 dkg zsír, 1 evőkanál szárított élesztő (vagy 3 dkg friss), 110 gr tejföl, 1 db tojás + 1 fehérje a kenéséhez, só
A zöld pogácsához 3-4 evőkanál spenót püré
A piros pogácsához 3-4 evőkanál sűrű paradicsompüré, 1 evőkanál ketchup

A pogácsa hozzávalóit összegyúrjuk, a 40 dkg lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe rakjuk a tejfölt és a zsírt, rászórjuk az élesztőt, majd az alaposan áttört burgonyát, ráütjük a tojást és sózzuk. Ezután kívülről befele történő forgatással alaposan összedolgozzuk. Amikor a tészta már kezd alakulni, de még nem válik el rendesen az edény falától, két részre vesszük. Az egyik részhez hozzáadjuk a spenót pürét és annyi lisztet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A másik részhez a paradicsompüré és a ketchup kerül, majd ezt is összegyúrjuk még egy kevés hozzáadott liszttel. A gömböcöket tálcára tesszük és konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük.

A nagyjából duplájára kelt tésztákat 3-3 részre vettem, majd hosszúkás, a kiszúró magasságának megfelelő csíkokat nyújtottam belőle. Először egy pirosat, majd egy zöldet. A két csíkot úgy rendeztem el a konyhapulton, hogy alul legyen a piros, felette a zöld és ne legyen közte rés, tehát a tészta összeérjen. Ezután keresztbe fektettem rajta a sodrófát és jól rányomva átgörgettem rajta, így egy kicsit összedolgozva a tészta széleket.
A szaggatóval úgy szaggattam, hogy a répa rész a piros tésztán a zöldje a zöldön legyen.Ezt ismételtem addig, míg tartottak a piros-zöld gombócok. (A maradékot összegyúrtam és pogácsa szaggatóval tarka pogácsák készültek belőle)

A sütőlemezen 20 percig pihentek, ekkor lekentem őket a felvert tojással, majd 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sültek.

Húsvéti répa pogácsaSnidlinggel bélelt kosárban került az asztalra

Húsvéti répa pogácsaNyuszi koma és mi is nagyon szerettük, mind a paradicsomos, mind a spenótos része nagyon ízletes 🙂

Húsvéti répa pogácsa

Pin It

Vélemény, hozzászólás?