Kalács kosár – fényképes készítési útmutató

Kalács kosár

Húsvétra asztal dísznek, ehető tojástartónak igazán impozáns ez a kalács kosár. Nem sokkal több munka elkészíteni, mint a jól bevált kalácsunkat, igazán érdemes nekiállni, mert az elismerés amit kapunk érte, minden munkát feledtet 🙂

 

Több helyen láttam mostanában felbukkanni az interneten, én elkészítettem a saját verziómat, amit most megmutatok. Recept nem lesz, inkább egy fényképes elkészítési útmutató, de természetesen elárulom, hogy én a bárány kalácsom receptjét használtam, aki pedig sós kalácsban gondolkodik, annak ajánlom a nyuszi kalács receptjét.

Kalács kosárEz a kosár 1 kg lisztből készült és egy 3,5 literes jénai sütőtál adta a formát, tehát viszonylag nagy. A tésztát a hagyományos módon bedagasztottam, majd egy órát letakarva kelesztettem a konyhapulton.
A tálat – bármilyen hőálló tál, megfelel – beburkoltam alufóliával. Majd a megkelt tésztából csíkokat sodortam. Nem törekedtem a tökéletesen egyforma vastagságra, de kinek hogy tetszik 🙂 A sodort csíknak akkorának kell lennie, hogy a felborított tálon kicsit túl lógjon, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

Kalács kosárKözépen összeérnek a csíkok és nagyjából egyenletes távolságra egymástól lógnak lefele. Érdemes páros számú csíkot feltenni, könnyebb vele dolgozni. Amikor körbeértünk, akkor a tetején ahol összeérnek a csíkok először a kezünkkel rendezzük simára a felszínt (a későbbi alját a kosárnak), majd egy lapos aljú pohárral, jól lenyomjuk egyenletesre.

Kalács kosárEzután körbe fonjuk. Egyszer fent, egyszer lent vezetve a szálat. Arra figyeljünk, hogy az összeillesztése a körbe ért szálnak mindig alulra kerüljön.

Kalács kosárHa elértünk a tál aljáig, akkor a függőleges szálak felesleges részeit egy éles késsel a tál szélénél levágjuk.  Ez a rész kész, megkenjük tojással és előmelegített 180 fokos sütőben (ha van légkeveréssel) kb 30 perc alatt készre sütjük.

A megmaradt tésztából készülhet a kosár szélére fonat, ezt én a jénai tál tetejének a segítségével készítettem. Szintén bevontam fóliával és két szálat a tésztából összefonva a tető szélén körbevezettem. Az összeillesztést egy virág mintával takartam el:

Kalács kosárSzintén lekentem tojással, majd félretettem. Hogy ne kelljen több részletben sütni, a tál tetejére aplikáltam alufóliából egy tartót: alufóliát kb 4 cm széles csíkban meghajtottam és annyi rétegen keresztül hajtogattam, hogy tartása legyen. Erre a célra a legjobb a grill fólia ha van otthon, a hagyományos fóliánál jóval vastagabb, így kevesebb réteg kell. A csík hossza akkora legyen, hogy a fedőt átérje szép ívben, hiszen ez lesz a kosár füle. Hármas fonatból elkészítettem a fület és ráhelyeztem a fóliára:

Kalács kosárKözépen egy papírtörlő gurigájából méretre vágott támaszték is segíti a fül szép ívének megtartását. Természetesen a fül is kapott tojás kenést és a kosár után ment a meleg sütőbe, amíg pirosra sült.
Ha ebben a módszerben nem bízol, akkor kisült kosarat, levesszük a tálról, újra fóliázzuk és azon sütjük a fület.

A kisült formákat langyosra hagytam hűlni a fólián illetve a tálon, utána fogpiszkáló segítségével illesztettem össze.

Kalács kosárDíszíthetjük virággal, masnival, de szerintem önmagában is nagyon mutatós.
Remélem tudtam segíteni, ha bármi nem egyértelmű, kérdezzetek 🙂 Jó munkát!

Kalács kosár

 

Pin It

Egy hozzászólás a(z) “Kalács kosár – fényképes készítési útmutató” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Kreatívan a konyhában: húsvéti nyuszi, koszorú, kosárka kalácstésztából | Szépítők Magazin

Vélemény, hozzászólás?