Nyuszi kalács

Nyuszi kalács

Ismét kalácsot készítettem, ismét Húsvétra.
A húsvéti asztalon nálunk mindig van kalács, sőt többféle kalács, édes és sós változatban is.

Már dédanyáink is tette kalácsot a Húsvéti ünnepi asztalra. Igazi ünnepi étel, a tojással, sonkával, báránnyal együtt a termékenységet, a bőséget szimbolizálja.

A családban nálunk nem volt divat a kalácssütés, Nagymamám nagyon finom kelt tésztákat csinált, de kalácsot csak nagyon ritkán. A kalács az én vállalásom volt, már egészen kislányként is szorgalmas fontam őket, mert nagyon szerettem 🙂 Azóta mindig készül sós- és édes kalács az ünnepi asztalra.
Az idén az édes kalács bárányka lesz, így arra gondoltam, hogy ez a nyuszi lesz a sós kalács.

Nyuszi kalácsHozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 1,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál s, 1 tojás a lekenéshez

A langyos tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt, a 3 dkg lisztet rászórtam a tetejére és 20 percre félre tettem. A lisztet átszitáltam, belekevertem a sót, majd belekevertem az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Alaposan kidagasztottam, majd egy órára letakarva meleg helyre tettem.
Amikor a tészta a duplájára kelt, négy részre vettem, nyújtottam két egyforma ovális kb. félcenti vastag lapot, az egyiket rátettem a sütőpapírral bélelt tepsire, a másikból egy hegyes késsel kivágtam a nyuszi szemeit,és az aljából kimetszettem a száj részt.
Megkentem az első lapot a felvert tojással, és rátettem a második lapot. A szem helyének kivágott két ovális tésztadarabot kicsit megnyújtottam és a két lap közé csúsztatva ez lett a nyuszi füle.
Csináltam két pici fonatot, azt feltekertem gombóc alakban és ez lett a nyuszi pufi orcája, egy gombóc az orra, pici sodort csíkok a bajusza, a szemét aszalt áfonyával raktam ki, két szelet mandula lett a foga.
Sütés előtt így nézett ki:

Nyuszi kalácsA sütőpapírral bélelt tepsiben fél órát pihentettem letakarva, majd lekentem tojással és 180 fokos sütőbe toltam és kb. 20 perc alatt sült meg.

Nyuszi kalácsTermészetesen édesen is elkészíthető, ahhoz ezt a kalács tésztát ajánlom.

Pin It

Vélemény, hozzászólás?