
Muffint sütni a világ legegyszerűbb dolga, csak egy jó recept kell hozzá 🙂 No és egy pici csavar, valami pici plusz, amitől izgalmassá válik ez az egyszerű, de nagyszerű sütemény. Nálam ez általában valami töltelék, hogy a muffin szárazságát ellensúlyozzam… Most épp a karamellizált gyömbéres körte volt a befutó adalék 🙂
Azt hiszem (nem hiszem, tudom, mert mondták 🙂 ), a legfinomabb csokis muffinomat sütöttem meg a napokban. A csokoládés tészta és a gyömbéres karamellizált körte találkozása valami egészen fantasztikus íz orgiát eredményezett 🙂
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 10 dkg étcsokoládé, 2 tojás, 5 dkg nádcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1,5 dl tej, csipet só
A körtéhez: 2 db körte, 1 hüvelykujjnyi gyömbér, 10 dkg nádcukor
A meghámozom és kockára vágom a körtét, a cukrot karamellizáljuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a körtét, kevés vizet adunk hozzá és belereszeljük a megtisztított gyömbért. Addig forraljuk, míg a kívánt sűrűséget el nem éri. Hagyjuk kihűlni.
A muffin száraz hozzávalóit, azaz a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, csipet sót elkeverem, a csokit gőz fölött megolvasztom. A tojásokat habosra keverem a cukrokkal, majd hozzáadagolom a tejet, miközben folyamatosan keverem. Ehhez adagolom hozzá a lisztet, majd végül az olvasztott csokit. A csoki ne legyen már túl forró, hogy ne kapja össze a tojást!
Amikor a tészta kész, muffin formákat félig töltünk vele, úgy hogy mindegyik közepébe kis fészket csinálunk a kanállal. Ide adagoljuk az 1-1 kávéskanálnyi körtét:
Minden muffin tetejére teszünk még egy kanálnyi tésztát, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
Sütés közben az illatával, evés közben az ízével kápráztat el mindenkit 🙂
Első ránézésre egy egyszerű csokis muffin, de ha beleharapsz…