Ez ismét egy Nagymamás vagyis egészen pontosan Nagyi unokatestvérétől származó recept. Húsvét nem múlhat el nélküle nálam, általában hétfőn reggelre készül, így a sonkázás után nincs tojásmaradék sem 🙂
Zsidó (van aki lengyel-) tojásként terjedt el és mondhatni ezt is igazán sokféleképp készítik. Egy biztos, libazsír és tojás kell bele. Ezenkívül olvastam már dinsztelt hagymás verziót, libamájjal gazdagított változatot vagy kicsit szegényesebben csirkemájjal készültet is, én megmaradtam ennél az egyszerű, de szerintem nagyszerű változatnál, ahogy Margit nénitől tanultam 🙂
Hozzávalók: 8 db főtt tojás, 2 csokor újhagyma (ha nincs, jó a sima hagyma is két közepes fej, de készülhet lila hagymával is), kb 15 dkg libazsír, só, bors és tálaláskor egy csipet pirospaprika, én füstölt pirospaprikát használtam.
Az elkészítése roppant egyszerű, apróra vágom a hagymát, belekeverem a libazsírba, a tojást belereszelem és sózom, frissen őrölt borssal megszórom. Már készen is van, egy egész rövid időre beteszem a hűtőbe, hogy az állaga krémesre szilárduljon és már tálalom is. Tálaláskor füstölt pirospaprikával megszórom és sok zöldséggel és pirítóssal vagy egyéb ropogtatni valóval kínálom.